Står helt ubeskyttet bare meter fra Ebola-dramaet

- Helt uproblematisk og i henhold til rutinene, sier sykehusledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens åtte helsearbeidere iført fullt verneutstyr håndterer den norske ebola-smittede legen, står en helt ubeskyttet person fra luftambulanseavdelingen et par meter fra ambulansedøra og ser på.

- Ebola smitter via kroppsvæske, ikke via luft. Så det er ikke noe smittefare for personen som står ubeskyttet på bildet, sier tidligere leder for NTNU's biologiske høysikkerhets laboratorium, Jörn Klein, som er nå instituttleder ved Institutt for natur-, helse- og miljøvernfag (INHM), Høgskolen i Telemark.

- Men samtidig er det ikke perfekt at en person oppholder seg så nær smittefaren, sier Klein, som også er kritisk til at noen av de personene som fører kvinnen ut av ambulansen bare har en ansiktsmaske, eller vernebriller.

- Det ser ikke ut som alle har en hel kroppsbeskyttelse, og selv om dette sikkert er helt riktig etter loven, men man kan stille spørsmål ved om dette er det lureste man kan gjøre, sier Klein.

Klein peker også på at den smittede kvinnen oppholder seg i en isolasjonsenhet, og dermed så er smittefaren nesten fraværende.

- Man kan forvente at sikkerheten er bedre, men i Norge mangler det ofte god nok kunnskap om biosikkerhet, sier Klein.

- Helt uproblematisk - Det her er helt uproblematisk. Dette er i henhold til rutinene. Dette er ikke en person som er i kontakt med pasient, som vil si på avstand under to meter, eller i fysisk kontakt med pasient, sier overlege ved OUS Espen Rostrup Nakstad, som har ansvaret for håndteringen.

Det er på bildet, tatt av en fotograf fra NTB Scanpix, vanskelig å bedømme nøyaktig hvor nær den ubeskyttede personen har vært pasienten under ankomsten til Infeksjonspost A på Ullevål Sykehus i ettermiddag. Men vedkommende må nødvendigvis ha stått svært nær helsearbeiderne som har hatt nærkontakt med den smittede legen under transporten, og under utlastingen av båren bak ambulansen.

- Jeg reagerer ikke på dette. Det er en dobbelt barriere ettersom pasienten ligger i kuvøse. I tillegg har man i dette tilfellet kjørt mer beskyttelse enn nødvendig, ettersom det er snakk om dråpesmitte og ikke luftbåren smitte. Så lenge han står der på fortauet og ikke går nærmere eller er i direkte kontakt med pasienten, er det ingen smittefare, sier overlege Terje Strand ved OUS.

- Men det er vel en grunn til at dere har valgt å kjøre mer beskyttelse enn nødvendig?

- Jeg reagerer som sagt ikke så veldig på dette, sier Strand til Dagbladet.