Står klar med 25 000 likposer

Amerikanske myndigheter aner ikke hvor mange døde som ligger skjult i gjørmevannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Louisiana aner ikke hvor mange døde som vil komme til syne når vannstanden synker i de hardest rammede områdene. New Orleans\' borgermester Ray Nagin har tidligere anslått at så mange som 10 000 kan ha omkommet bare i jazzbyen.


Det føderale direktoratet for katastrofeberedskap (FEMA) tar høyde for langt flere, og har allerede sikret seg 25 000 likposer, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi vet rett og slett ikke hva vi kan forvente, sier Bob Johannessen, talsmann for delstatens helsemyndigheter.

- Likposene betyr at vi er forberedt.

FEMA tør ikke anslå katastrofens omfang målt i antall menneskeliv.

- Det er ingen som har noen tall eller annet å støtte seg til utover gjetning, sier talsmannen Marty Bahamonde.Direktoratet har ifølge AP leid inn eksterne krefter for å fjerne lik i New Orleans. Mange døde har ligget i dagevis i vann, mens temperaturen ute er godt over  30 grader.

Gigantisk likhus

Det er også opprettet beredskap for å kunne ta imot og identifisere et stort antall omkomne i Louisiana. I den lille byen St. Gabriel utenfor Baton Rouge har FEMA gjort et enormt lagerlokale om til en oppsamlingsplass for lik.

Det improviserte likhuset har kapasitet til å ta imot 5000 omkomne, og et team på hundre rettsmedisinere skal først desinfisere og deretter obdusere og identifisere likene.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å behandle hver enkelt omkommet med så mye respekt og verdighet som overhodet er mulig under disse omstendighetene, har Bob Johannessen sagt til avisa New York Times.

Den svenske avisa Expressen har vært inne i likhuset, og kunne fortelle om betonggulv dekket med svart plast og en plakat med den latinske teksten: «Mortus vivis praecipant» - La de døde lære de levende.

Dødsbakterie

Det antas at inntil ti tusen mennesker fortsatt befinner seg i New Orleans. Borgermesteren har gjentatte ganger bedt dem komme seg ut, men mange nekter å forlate husdyr, eiendeler eller restene av et hjem.

Etter at prøver viste at det mørke flomvannet er fullt av dødsbakterien E.coli ble det på tirsdag fattet vedtak om tvangsutsendelse av etternølerne.

Så langt er det få som er revet ut av sine hjem med makt. Politi og soldater prøver i stedet å overtale folk til å ikke risikere livet i det skitne vannet, som er fullt av avføring, kjemikalier og døde dyr og mennesker. I tillegg raser det branner som ingen har kapasitet til å slukke.

Vil bruke makt

- En gruppe unge menn bevæpnet med M-16 kom nettopp på døra mi og sa at jeg måtte dra, sier Patrick McCarty til AP.

McCarty eier flere bygninger i New Orleans, og bor i en av dem.

- De sier ikke at de vil arrestere deg, men antydningen er klar, sier han.

Det er imidlertid ingen tvil om at det vil bli brukt makt mot de siste som nekter å forlate byen frivillig.

- Vi har tusener av mennesker som i øyeblikket vil evakuere frivillig. Så snart de er ute vil vi bruke krefter på tvungen evakuering, sier politisjef Eddie Compass.

DØDENS BY: Omkomne flyter i gatene i New Orleans. Mange ligger skjult i husene. Inntil nå har ingen hatt kapasitet til å tenke på annet enn å hjelpe de overlevende.