Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Står klare til å evakuere sivile

Sårt trengt nødhjelp er framme. Nå venter Røde Kors og FN kun på klarsignal fra partene om å evakuere i Madaya.

PÅ PLASS: Bildet viser Røde Kors på plass i Madaya i går kveld. 44 biler med forsyninger ble sendt til Madaya, og 21 bilder ble sendt til Fouaa og Kafraya. Foto: AFP / scanpix
PÅ PLASS: Bildet viser Røde Kors på plass i Madaya i går kveld. 44 biler med forsyninger ble sendt til Madaya, og 21 bilder ble sendt til Fouaa og Kafraya. Foto: AFP / scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ola Ulmo, representant fra Røde Kors i Syria, forteller at gårsdagens nødhjelp var vellykket. Han bor selv i Damaskus, og har pratet med flere som var med i konvoiene i går.

- Det ble delt ut mat til alle innbyggerne, cirka 10 000 familier. Det er veldig gledelig at vi nå har transportert inn mat og andre forsyninger, og at alle får hjelp.  

Operasjonen tok lenger tid enn planlagt, og hjelpemannskapet fikk ikke delt ut nødhjelpen før 21.30 i går kveld. De holdt på helt til halv fire-tiden i natt.

- Mange fikk høre sterke historier om folk som har sulta lenge, eller mangler medisiner. Det er begredelige og vanskelige forhold, og mange har slitt spesielt den siste tiden når det har blitt kaldt.

Trenger mer hjelp Nødhjelpen til Madaya bestod av 44 lastebiler, hvorav 22 var fylt med matrasjoner, 10 lastebiler hadde pledd og varme klær, to biler hadde morsmelkerstatning, syv hadde medisiner, og de siste to hadde diverse andre ting slik som hygieneartikler.

Alt i konvoiene ble delt ut, til de rundt 40 000 innbyggerne i Madaya. Også byene Fouaa og Kefraya fikk tildelt forsyninger, hit ble det sendt 21 lastebiler.

Ifølge de Ulmo pratet med var det sårt trengt nødhjelp som ankom Madaya i går, men behovet for mer er fortsatt stort.

- Nødhjelpen som de hadde med seg denne gangen var ikke nok. Det vil si at den dekker minimumsbehovet med mat, og Røde Kors vil derfor prøve å få til en ny konvoi allerede på torsdag. Vi venter fortsatt på bekreftelse fra partene om dette, og vi kommer til å reise tilbake så fort som mulig med mer rasjoner.

Provianten var planlagt å holde til en familie på fem i cirka én måned, men siden menneskene har gått så lenge uten mat trengs det mer mat for å dekke behovet. De vil også ta med flere medisiner.

Håper å opprettholde kontakten Folk ventet på Røde Kors da de ankom, og ifølge kildene Ulmo har pratet med var de svært takknemlige for at de endelig fikk mat. Likevel var de skuffet over at det har tatt så lang tid, hvor konsekvensen har vært at flere har dødd av sult. Ulmo forteller videre at det viktigste framover er å opprettholde kontakten de har fått, slik at en lignende situasjon ikke skjer igjen.

- Det er tredje gangen vi er i Madaya på fire måneder. I oktober leverte vi forsyninger, i desember evakuerte vi skadde, og nå har vi igjen fått levert nødhjelp. Vi håper vi kan opprettholde og intensivere kontakten.

FN-utsendinger i Syria melder at 400 mennesker i Madaya trenger akutt medisinsk hjelp, og må bli evakuert så fort som mulig. Ulmo forteller at ingen ble evakuert i natt, men sier at de kun venter på et klarsignal fra partene i konflikten.

- Vår intensjon er å komme inn med nye konvoier, og at vi skal evakuere sivile hvis partene i konflikten blir enige. Jeg kan ikke bekrefte at det skjer, men jeg vet at vi er klare.

Evakuering er nødvendig Jonas Hågensen, kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, forteller til Dagbladet at det er avgjørende at innbyggerne i Madaya blir evakuert.

VENTER: Bildet er fra 11. januar, hvor innbyggerne i Madaya ventet på nødhjelpen fra FN og Røde Kors. Foto: AFP / Marwan IBRAHIM
VENTER: Bildet er fra 11. januar, hvor innbyggerne i Madaya ventet på nødhjelpen fra FN og Røde Kors. Foto: AFP / Marwan IBRAHIM Vis mer

- Vi er glade for at FN ber om medisinsk evakuering av alvorlig underernærte i Madaya. Legene i byen har ikke utstyret for innleggelse av kritiske pasienter, så medisinsk evakuering er helt nødvendig for å redde livet til de som lider av kritisk akutt underernæring og andre syke pasienter.

De avventer fortsatt en detaljert medisinsk rapport fra legene de støtter i byen, og hva de har mottatt av medisinske forsyninger. Hågensen understreker igjen viktigheten av kontinuerlig hjelp.  

- Forsyninger nå er bra, men vi vil vite hva som vil hende neste uke og neste måned for de kritisk syke. En enkel humanitær konvoi for så å returnere til beleiringsutsulting er helt uakseptabelt.

ENDELIG: Menneskene i Madaya venter på forsyninger fra Røde Kors og FN i går kveld. Foto: AP / Scanpix
ENDELIG: Menneskene i Madaya venter på forsyninger fra Røde Kors og FN i går kveld. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media