Står klare til å storme flyktningleir

På dagen ett år etter krigen ruster Libanons hær opp til aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På dagen ett år etter starten på krigen mellom Israel og Hizbollah ruster den libanesiske hæren opp til å storme flyktningleiren Nahr el-Bared ved Tripoli nord i Libanon. Ifølge vitner skyter militæret stridsvogngranater mot leiren, i perioder så mange som sju til ti granater i minuttet. Og fra den allerede utbombede flyktningleiren stiger det tykk, svart røyk.

De fleste av leirens 30 000 flyktninger har allerede forlatt leiren, etter åtte uker med daglige kamper. Det antas at kun et tusentalls palestinere er igjen i leiren, og tallet blir stadig mindre. Samar Kadi fra Røde kors forteller at Røde halvmåne har hjulpet 160 palestinere med å rømme leiren i dag, etter at libanesiske medier har meldt at hæren forbereder seg på å storme leiren og gjennomføre en siste offensiv mot de gjenværende opprørerne.

– De så slitne ut, men virket lettet over å ha kommet seg ut, sier Kadi til AP.

- Dette kan ikke fortsette

Også Reuters kilder forteller at militæret, for å unngå en utmattelseskrig, har bestemt seg for å gå kraftig inn for å stanse de militante en gang for alle. Til AP har en høytstående militæroffiser innrømmet at en slik aksjon er uunngåelig.

– Dette kan ikke fortsette, til slutt vil det bli igangsatt en militæraksjon. Men akkurat når er ikke sikkert, sier kilden, som vil være anonym fordi de ikke har fått lov til å uttale seg til media.

Offisielt benekter Libanon at dagens granatregn er begynnelsen på et siste angrep mot leiren.

–  Dette er en normal aksjon på linje med andre dagers aksjoner, og er tilsvar til at vi ble beskutt av en snikskytter. Det er et ledd i prosessen med å stramme grepet rundt de gjenværende medlemmene av Fatah al-Islam, sier en militærkilde til Reuters, og refererer til at snikskyttere fra Fatah al-Islam i natt skjøt og drepte to libanesiske soldater.

Kampene ved leiren Nahr al-Bared har pågått siden 20. mai, da libanesisk politi gikk inn i leiren i leting etter mistenkte i et bankran. I de åtte ukene som fulgte har minst 207 mennesker mistet livet ifølge Reuters.

BOMBER: Slik ser den ut, flyktningleiren ved Tripoli nord i Libanon. Etter åtte uker med daglige kamper er det ikke mye igjen. I dag har libanesiske styrker skutt sju til ti granater i minuttet. Foto: AP/Hussein Malla/SCANPIX
BOMBER: Slik ser den ut, flyktningleiren ved Tripoli nord i Libanon. Etter åtte uker med daglige kamper er det ikke mye igjen. I dag har libanesiske styrker skutt sju til ti granater i minuttet. Foto: AP/Hussein Malla/SCANPIX Vis mer

Den libanesiske hæren har i henhold til en 38 år gammel avtale ingen rett til å gå inn i de palestinske flyktningleirene.

Politisk kaos

Det er i dag ett år siden starten på krigen mellom Hizbollah og Israel, da Hizbollah-medlemmer krysset grensen til Israel og angrep israelske soldater. Israel svarte med massiv bombing av Libanon, og ødela det meste av infrastruktur før de invaderte landet. I løpet av den 34 dager lange krigen ble mer enn 1000 libanesere drept, de fleste av dem sivile. Israel mistet 119 soldater og 39 sivile.

På et år er lite skjedd i form av oppbygging. Det går i sneglefart, lite av infrastrukturen er gjenoppbygd, og landet er i politisk kaos, noe kampene ved Nahr al-Bared er et svært så tydelig symptom på.

Fjorårets krig etterlot et Libanon i politisk krise. Hizbollah, i mangel på støtte fra regjeringshæren, trakk seg fra kabinettet. De igangsatte en kampanje for å kaste den vestlig-støttede regjeringen, og gjorde i praksis parlamentet handlingslammet.

Jevnlige bombeaksjoner har siden krigen vært rettet mot pro-vestlige politikere, og de har bidratt til et Libanon med stadig mer ustabilitet. Siden 1. desember i fjor har flere hundre Hizbollah-tilhengere slått leir utenfor statsminister Fuad Sanioras kontorer, i protest mot den sittende regjeringen.

Den stadig forverrede sekteriske og politiske krisen truer med å splitte landet. Den kan skape et makt-vakum, eller et land med to regjeringer, dersom parlamentet ikke makter å bli enige om en ny presidentkandidat før 23. november. Det er dagen pro-syriske president Emile Lahoud må gå.

KLAR: Libanesiske styrker ruster opp like utenfor flyktningleiren.
KRIG: En israelsk soldat under krigen mot Hizbollah i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer