Står med blanke ark

Endelig har statsminister Kjell Magne Bondevik fått hendene fri til å foreslå skatte- og avgiftsøkninger. Det gårsdagens dramatikk rundt kabinettspørsmålet i Stortinget ikke viste, var at han nå har gjort opp sin gjeld til Høyre og Fremskrittspartiet. - Foran 1999-budsjettet har vi ingen bindinger om skatter og avgifter, sier Bondevik til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foran 1999-budsjettet har vi ingen bindinger om skatter og avgifter, sier Bondevik til Dagbladet.

Dermed vender han nokså utakknemlig ryggen til sine dansepartnere ved denne korsvei, før blekket i Stortingets vedtak er tørt. Nokså ubarmhjertig, vil mange si, særlig fordi han fikk Carl I. Hagens hjelp til å vise makt og myndighet. Hagen ba om å bli pisket på plass og Bondevik gjorde det med synlig lyst.

Siden jul har regjeringssjefen og finansministeren med stigende intensitet understreket behovet for å kjøle ned norsk økonomi. Under salderingen av budsjettet før jul i fjor forpliktet Bondevik seg til ikke å komme tilbake dette året med skatteskjerpelser. Det løftet holdt han i går da regjeringspartiene fjernet alle forslag som duftet av skatte- og avgiftsøkninger.

Men nå er han også kvitt sine forpliktelser. Han har betalt sin avlat. Det blir ingen skatte- og avgiftsøkninger i 1998. De kommer først neste år. Om dette sa statsministeren ikke noe i går.

Legger om kursen

Men teksten i regjeringserklæringen er klar: Der går regjeringen inn for å legge om skatte- og avgiftspolitikken. Etter at erklæringen ble skrevet har Asia-krise, oljeprisfall, lønnsfest og fallende kroneverdi skjerpet behovet for innstrammingsgrep som virker etter hensikten. Ifølge finansminister Gudmund Restad kan man ikke stramme inn uten at det smerter for noen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer