Står med blanke ark

Endelig har statsminister Kjell Magne Bondevik fått hendene fri til å foreslå skatte- og avgiftsøkninger. Det gårsdagens dramatikk rundt kabinettspørsmålet i Stortinget ikke viste, var at han nå har gjort opp sin gjeld til Høyre og Fremskrittspartiet. - Foran 1999-budsjettet har vi ingen bindinger om skatter og avgifter, sier Bondevik til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 1999-budsjettet har vi ingen bindinger om skatter og avgifter, sier Bondevik til Dagbladet.

Dermed vender han nokså utakknemlig ryggen til sine dansepartnere ved denne korsvei, før blekket i Stortingets vedtak er tørt. Nokså ubarmhjertig, vil mange si, særlig fordi han fikk Carl I. Hagens hjelp til å vise makt og myndighet. Hagen ba om å bli pisket på plass og Bondevik gjorde det med synlig lyst.

Siden jul har regjeringssjefen og finansministeren med stigende intensitet understreket behovet for å kjøle ned norsk økonomi. Under salderingen av budsjettet før jul i fjor forpliktet Bondevik seg til ikke å komme tilbake dette året med skatteskjerpelser. Det løftet holdt han i går da regjeringspartiene fjernet alle forslag som duftet av skatte- og avgiftsøkninger.

Men nå er han også kvitt sine forpliktelser. Han har betalt sin avlat. Det blir ingen skatte- og avgiftsøkninger i 1998. De kommer først neste år. Om dette sa statsministeren ikke noe i går.

Legger om kursen

Men teksten i regjeringserklæringen er klar: Der går regjeringen inn for å legge om skatte- og avgiftspolitikken. Etter at erklæringen ble skrevet har Asia-krise, oljeprisfall, lønnsfest og fallende kroneverdi skjerpet behovet for innstrammingsgrep som virker etter hensikten. Ifølge finansminister Gudmund Restad kan man ikke stramme inn uten at det smerter for noen.

Hagen truet

Carl I. Hagen har hele tiden vært seg bevisst at hans støtte til regjeringen ved to budsjettanledninger ikke er det samme som et fast forhold. Da han i går bøyet av for Bondeviks kabinettspørsmål, minnet han fra Stortingets talerstol om at Frp hadde felt Willoch-regjeringen i 1986. Bondevik skulle derfor ikke ta en liknende holdning for gitt ved neste korsvei. Bondevik bekreftet senere overfor pressen at han hadde merket seg denne trusselen.

<B>VI KLARTE DET! </B>Statsminister Kjell Magne Bondevik og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland gleder seg åpenlyst over at Carl I. Hagen krøp til korset.