- Står overfor enorm og potensielt katastrofal fare, sier forsker.

Aldri har det vært mer karbondioksid i lufta

KLIMAFORANDRING: Aldri har det vært mer CO2 i lufta. Potensielt katastrofalt mener forsker. Bildet viser vindturbiner foran Scholven-kraftverket i Tyskland. Foto: REUTERS/INA FASSBENDER
KLIMAFORANDRING: Aldri har det vært mer CO2 i lufta. Potensielt katastrofalt mener forsker. Bildet viser vindturbiner foran Scholven-kraftverket i Tyskland. Foto: REUTERS/INA FASSBENDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Konsentrasjonen av karbondioksid i lufta har aldri før i historien vært målt på et høyere nivå enn nå, melder forskere.

- Vi er i ferd med å skape et forhistorisk klima der menneskelige samfunn vil stå overfor enorm og potensielt katastrofal fare, sier Bob Ward ved klimaforskningsinstituttet Grantham ved London School of Economics.

Et amerikansk laboratorium på Hawaii målte fredag CO2-nivået til over 400 ppi (deler per million). Dermed er en symbolsk grense brutt, skriver BBC.

Også et forskningsinstitutt i California målte CO2-konsentrasjonen til over 400 ppi fredag.

Direktør Michael Mann ved Earth System Science Center i USA sier at den største bekymringen er hvor raskt CO2-nivåene øker.

- Mens levende ting kan tilpasse seg forandringer som skjer i løpet av flere millioner tiår, er det ingen grunn til å tro at de, og vi, kan tilpasse oss endringer som skjer millioner av ganger raskere, sier han.

Forrige gang konsentrasjonene av CO2 var så høye, var for mellom tre og fem millioner år siden - lenge før moderne mennesker fantes på jorda. Ifølge forskere var klimaet den gangen også mye varmere enn i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer