Olena Zelenska om krigen i Ukraina:

- Står overfor kollaps av verden

Den ukrainske presidentens kone, Olena Zelenska, ber verdenslederne om å se krigen fra ukrainernes perspektiv.

I DAVOS: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, er på plass i Davos i Sveits i forbindelse med Verdens økonomiske forum. Foto: AP/Markus Schreiber/NTB
I DAVOS: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, er på plass i Davos i Sveits i forbindelse med Verdens økonomiske forum. Foto: AP/Markus Schreiber/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas førstedame Olena Zelenska oppfordret deltakerne på Verdens økonomiske forum til å se krigen gjennom nye øyne - og til å bruke innflytelsen sin bedre.

- Dere er alle forent av det faktum at dere er veldig innflytelsesrike. Men ikke alle bruker denne, eventuelt bruker dere den noen ganger til å sørge for mer splittelse, sa Zelenska i sin tale i Davos tirsdag.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

- Putin vil overtre grenser i andre land

Fra scenen fortalte hun om hvordan den russiske fullskala invasjonen av Ukraina har traumatisert familier over hele landet. Hun ba verdenslederne og finanstoppene som var til stede, om å prøve å se krigen fra perspektivet til dem som har fått livene sine kastet ut i kaos.

- Vi står overfor kollapsen av verden slik vi kjenner den, sa Zelenska og argumenterte med at Russlands president Vladimir Putin truer med å overtre grenser i også andre land.

- Vi er alle overbevist om at det ikke finnes et globalt problem som menneskeheten ikke kan løse. Dette er viktigere enn noensinne, fortsatte hun.

FORSKRUDD VIRKELIGHET: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener Vladimir Putin har gått i ei velkjent felle som endrer presidentens oppfatning av virkeligheten. Video: Dagbladet TV / AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Vil hjelpe så lenge det trengs

Finlands statsminister Sanna Marin sier under et intervju på samme forum at landet vil støtte Ukraina på lang sikt.

- Vi vil støtte Ukraina så lenge det trengs, om det så blir fem, ti eller femten år frem i tid, sier statsministeren.

I samtalen sier også Marin at det finske folket er det mest forsvarsvillige i verden.

- Det finske folket er rangert på førstplass i verden i villighet til å forsvare seg. Det finske folket er det mest villige til å forsvare seg, og det er på grunn av vår historie og krigen med Russland som vi har hatt. Vi verdsetter vår trygghet og uavhengighet mer enn noe annet.

DAVOS: Sanna Marin i intervju under World Economic Forum i Davos. Foto: Reuters / Arnd Wiegman / NTB
DAVOS: Sanna Marin i intervju under World Economic Forum i Davos. Foto: Reuters / Arnd Wiegman / NTB Vis mer

Hun går videre til å si at landet så langt har hatt gode grunner til å ikke ville melde seg inn i Nato, men at dette forandret seg da Russland gikk til angrep mot Ukraina.

- Vi kan ikke stole på den relasjonen lenger, så vi må søke samarbeid et annet sted og det er derfor vi har søkt medlemskap i Nato, sier Marin.

Hun påpeker at landet så langt ikke har sett tegn til noen aktivitet fra Russland rettet mot Finland.

- Men, selvfølgelig, vi må være forberedt på alt. Så vi er forberedt på cyberangrep, hybrid-operasjoner, inforrmasjonskrig, desinformasjon på Internett, og jeg tror dette er realiteten for alle land i Europa og Verden akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer