Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Står på dødsliste

Nederlandsk politi jakter nå desperat på terrorister som har truet med å drepe flere politikere i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Den mest truede er den ekstreme høyrepolitikeren Geert Wilders. Det er kommet en videotrussel med et bilde av ham, med arabisk musikk og lyden av et automatvåpen i bakgrunnen.

-  Han er en fiende av islam og burde bli halshogd, sier en stemme på videoen. Stemmen oppfordrer muslimer til å drepe Wilders, og lover at den som gjør det vil komme til paradis.Wilders har nå seks livvakter døgnet rundt, og må sove på forskjellig sted hver natt.

Knivdrept

Utsatt er også Ayaan Hirsi Ali, av somalisk opprinnelse. Hun lagde manuset til filmen til filmskaperen Theo van Gogh, som ble knivdrept 2. november i fjor og fikk strupen skåret over. Hirsi Ali måtte dra i dekning i USA i to måneder. Planen var å drepe henne nyttårsaften mens champagnekorkene spratt.

Skal straffes

I går antydet tre muslimske kvinner, Fatima, Naima og Khadisja til avisa De Volkskrant, at ytterliggående islamister la nye terrorplaner mot Hirsi Ali, og at virkningen ville bli enda større hvis hun ble drept av en kvinne. De tre forbindes med en terrorcelle som planlegger å drepe politikere, den såkalte Hofstadt-gruppa som van Goghs drapsmann tilhørte. Flere andre er også truet. Det gjelder blant annet borgermesteren i Amsterdam, Job Cohen, og opprinnelig marokkanske Ahmed Aboutaleb, rådmann i Amsterdam.

Populisten Pim Fortuyn ble myrdet i mai 2002 av en grønn aktivist. Wilders forsøker å overta det politiske tomrommet etter ham. Nå risikerer også han å miste livet.

 VOKTES DØGNET RUNDT:  Geert Wilders har flere livvakter døgnet rundt etter at det har blitt framsatt drapstrusler mot den høyreekstreme politikeren. Foto: Scanpix
VOKTES DØGNET RUNDT: Geert Wilders har flere livvakter døgnet rundt etter at det har blitt framsatt drapstrusler mot den høyreekstreme politikeren. Foto: Scanpix Vis mer