Står på ski igjen

For fire år siden fikk Bertine Raad Larsen (11) knust hodeskallen i utforløypa. Både leger og pårørende var sikre på at hun ville dø. De tok feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det fantastisk å se hvor godt jenta har kommet seg. Førligheten på høyresiden er sterkt redusert, men det begrenser ikke den aktive 11-åringen. Fingrene på høyrehånda har grep nok til å holde skistaven.

Meid ned

Ulykken skjedde 9. mars i 1999. Bertine var bare sju år gammel. Hun hadde som vanlig sikret seg med hjelm, men den hjalp lite da 21 år gamle Nils Even Bjørnereim kom rasende ned alpinbakken på Utvikfjellet i Gloppen.

Kollisjonen var så hard at tinningen på venstresiden ble knust i sammenstøtet.

En skiløper på vei opp skitrekket forsto hva som kom til å skje da han så Bertine stanse midt i traseen, øverst i henget, samtidig som Nils Even kom over bakketoppen i stor fart. Han hoppet av og kom til unnsetning med det samme. Da han kom fram, lå Bertine livløs i bakken. Men han fikk åpnet luftveiene hennes.

- Det er mye denne mannens ære at Bertine nå har fått tilbake taleevnen og er blitt kvitt rullestolen, sier mamma Wenke.

Kritisk

Neste dag ble Bertine operert ved Haukeland sykehus i Bergen. Legene trodde ikke at hun ville kunne overleve. «Tilstanden er kritisk men stabil for jenta som ble livstruende skadd i alpinbakken ved Byrkjelo i Breim tirsdag kveld,» skrev Dagbladet dagen etter.

Hjernen svulmet kraftig opp etter slaget mot tinningen. Begge pannebeina ble tatt bort for å gi plass til en hevelse som truet oksygentilførselen til hjernen.

- Det var tungt å få vite at vår nest eldste datter i beste fall kunne få et liv som sterkt tilbakestående, sier pappa, Frank Larsen. Han hadde vakt i bakken på ulykkesdagen og var en av de første som kom til skadestedet.

Hjemme på Byrkjelo gikk en ung mann og hadde det fryktelig vondt. Den dramatiske kollisjonen med lille Bertine sitter fortsatt tungt i minnet.

- Det hjelper godt når hele familien Larsen gang på gang poengterer at dette er noe jeg ikke kan lastes for, sier Nils Even Bjørnereim. Han gjør seg ofte ærend hjem til Bertine, som bor noen få kilometer unna, for å se hvordan det går med henne.

Krevde røykestopp

Bertine lurte både legene og døden. Pannebeina som ble fjernet i den første operasjonen ble satt tilbake på plass da faren var over, men den venstre var så knust at det måtte 40 skruer til for å holde bitene sammen. Noe var så smått at det ikke kunne settes tilbake. Etter fire måneder med sykehus- og rehabiliteringsopphold var hun hjemme igjen hos mor og far i Breim. Den første tida kjørte familien 14 mil daglig til Førde for at Bertine skulle få sin daglige trening med kyndig hjelp.

Enda ett år seinere kom de første korte ordene, og for to år siden kunne hun stå og gå på egne bein.

- Det er blitt mye kamp, hyl og skrik. Bertine vegrer seg mot alt som kan gjøre vondt, sier mamma Wenke, som måtte love røykestopp både for seg selv og pappa Frank for å motivere Bertine til å komme seg ut av rullestolen. Bertine smiler litt skjelmsk når røykekuttkampanjen blir tema, og forteller stolt at også to tanter er dratt inn i prosjektet. Også de med suksess.

PÅ BEINA: Bertine Raad Larsen (11) har sammen med gode hjelpere som Siw Hjelle Eide kjempet seg tilbake til skibakken på Utvikfjellet som nær hadde blitt hennes bane for fire år siden. I bakgrunnen pappa Frank.