SPÅR KRISE: Den amerikanske senatoren John McCain mener USA må bevæpne ukrainske styrker til å stå imot prorussiske separatister. Foto: T.J. Kirkpatrick/Getty Images/AFP
SPÅR KRISE: Den amerikanske senatoren John McCain mener USA må bevæpne ukrainske styrker til å stå imot prorussiske separatister. Foto: T.J. Kirkpatrick/Getty Images/AFPVis mer

- Står Russland eller separatister bak, bryter helvete løs

Den amerikanske senatoren John McCain vil ha kraftige reaksjoner på flystyrten i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er foreløpig ikke klart hvem som skal ha skutt ned et malaysisk passasjerfly i Ukraina på grensa til Russland. Ukrainske myndigheter legger skylda på prorussiske separatister, men separatistene avviser så langt noe ansvar.

Den erfarne og innflytelsesrike republikanske senatoren John McCain vil ikke konkludere før fakta er kjent, men han er helt klar på at han mener USA vil måtte svare på kraftig vis dersom det viser seg at prorussiske separatister eller Russland står bak, og at det hendelsen i så fall dramatisk forandrer USAs involvering i konflikten i Ukraina.

- Hvis dette er et resultat av handlinger fra enten separatister eller Russland som tok feil og trodde dette var et ukrainsk krigsfly, så vil helvete bryte løs, og det bør det, sier McCain til MSNBC.

Han sitter i den amerikanske utenrikskomiteen og har tidligere vært svært tydelig på at Russlands handlinger i det østlige Ukraina har vært fullstendig uakseptable. McCain mener USA må bidra til å bevæpne ukrainske myndigheter og på den måten stå imot separatistene.

- Hendelsen har kjennetegnene av en tragisk feil gjort av noen som har kapasitet til å skyte ned et fly, og vi vet frade siste par ukene at det kan være en kapasitet russerne eller de prorussiske separatistene har, sier McCain.

Han har også tidligere beskyldt USAs president, Barack Obama for å vise svakhet overfor Russlands president, Vladimir Putin.