Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Star Wars Kid» i retten

Ghyslain saksøkte klassekameratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Star Wars Kid», alias 17-åringen Ghyslain Raza, ble i 2003 verdenskjent for eskapadene i videoen med samme navn.

Fra alle verdens hjørner strømmet hån og latter sammen med ektefølt sympati og rene støtteerklæringer.

Raza filmet seg selv som Star Wars-skumlingen Darth Maul, og med vigorøs veiving av et kosteskaft prøvde han, åpenbart så godt som det lot seg gjøre, å kopiere slåsskampene fra den første Star Wars-filmen, lydeffekter og alt.

Resultatet ble plukket opp av klassekamerater, videoen stjålet, opplastet på Kazaa i juni 2003. Dermed var en av det nye årtusenets største nett-endene født.

Måtte slutte på skolen

Videoen gikk sin seiergang over hele verden, og den ble klonet i en myriade forskjellige versjoner. Men alle hadde den samme klønete tenåringen i sentrum.

Det gikk så langt at Ghyslain dukket opp i digital versjon i et av Tony Hawk-spillene.

Ghyslain ble mobbet så mye i etterkant av publiseringen at han sluttet på skolen, og ble ifølge foreldrene nødt til å fullføre ungdomsskolen på ungdomspsykiatrisk avdeling.

Blir fortsatt gjenkjent

Ghyslains foreldre saksøkte foreldrene til ungene som lastet opp Razas video til nettet.

Ifølge deres forklaring førte videoen til at sønnen ble, og fortsatt blir hånet på åpen gate, og at han kommer til å være i behov for psykiatrisk behandling i årevis framover.

Dermed ber foreldrene om i overkant av én million kroner for tort og svie. Ingen svimlende sum for en sytten-åring som fremdeles blir gjenkjent på gata.

Saken skal ta til 10. april.

Ikke bare negativt

Ikke all oppmerksomhet har vært negativ for Raza. To bloggere, som oppriktig syntes synd på unggutten, samlet inn 4300 dollar for å kjøpe en iPod til Ghyslain, og andre igjen startet en underskriftskampanje for å gi gutten en rolle i den neste Star Wars-filmen.

Det sier kanskje mer om kvaliteten på de nye Star Wars-filmene enn om slagevnene til Raza.

SAKSØKER: «Star Wars Kid», eller Ghyslain Raza, som han egentlig heter, går i rettsalen 10. april. De saksøkte tros å ha stjålet Ghyslains private video og lastet den opp på Kazaa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling