Start i motbakke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens den nye regjeringen under Jens Stoltenbergs ledelse er tatt imot med forventning i de etablerte politiske elitene, viser MMIs politiske barometer for Dagbladet og NRK i dag at velgerne har reagert negativt på at regjeringen Bondevik ble felt. For den store framgangen for Kristelig Folkeparti og tilbakegangen for Arbeiderpartiet og Høyre må tolkes som en spontan sympatireaksjon for ham som ble avsatt etter nakent og åpent maktbruk fra flertallets side.
  • Det er imidlertid vanskelig å tro at dette vil innebære en varig opinionsendring i den nye regjeringens disfavør. Stoltenberg og hans mannskap ble rett nok tatt imot med demonstrasjoner, men det var som om de var bestilt, for det lå et element av flørt i aksjonene. De unge miljøaktivistene liker jo Stoltenberg, han er i en viss forstand en av dem. Og hans første forsiktige politiske erklæringer i helga tyder på at den unge statsministeren har store ambisjoner om å modernisere og fornye. At statsrådslisten er blitt oppfattet som både sterk og spennende som reformregime, kan nok etter hvert også gi seg utslag i oppslutning om regjeringspartiet i opinionen. Vi må også tro at spenningene innad i Arbeiderpartiet nå er utladet, og at det blir ro i rekkene en tid framover.
  • Målingen er likevel først og fremst en oppmuntring for sentrumspartiene når de nå skal tilpasse seg en tilværelse i opposisjon igjen. Målingen gir en oppslutning om de tre partiene som tilsvarer stortingsvalgresultatet i 1997. Rett nok er det den avgåtte statsministerens parti som håver inn den største framgangen. Kjell Magne Bondevik var en populær statsminister, og både med og uten noen statsministerkandidaterklæring i ryggen, vil utvilsomt KrF høste fordel av dette.
  • Spørsmålet er likevel hvor lenge Bondevik og hans parti vil beholde denne posisjonen. Han er sentrumspartienes fremste velgermagnet nå, men etter at han gikk av, har han åpnet for at han kan hoppe av før valget neste år. Det kan svekke hans kraft som samlingspunkt og fanebærer i det lange løp.