Start med en flue i pissoaret

- Så er dere i riktig retning. Se Gunhild Stordalens innføring om klimagasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lege og miljøforkjemper Gunhild Stordalen er glad for at kjendisvennen Øystein Stray Spetalen har lært noe av hennes kronikk «Spetalens klimaskrøner» i Dagbladet lørdag.

Sist uke ga rådslederen i den ferske miljøorganisasjonen GreenNudge - bevegelsen for de små dytt - et par enkle tips til 300 mastergradstudenter i NTNUs Technoport-program.

I videoen over gir Gunhild Stordalen et mer håndfast grep i kampen mot klimagsssutslip enn Spetalens kritiske spørsmål om kompliserte matematiske modeller i den andre enden av næringskjeden.

Et pissoar, et klistremerke med en flue - og så er dere en dytt i riktig retning, forklarer Stordalen i videoen over.

Lenkegjengene Hun oppmuntrer studentene som den nye generasjonen som «skal sørge for de store klimaløftene», og sender samtidig et skjevt blikk tilbake til forrige generasjon miljøvernene - «de som lenket seg fast mot vannkraft og strikket gensere selv».

Her kan du se hele foredraget rettet mot morgendagens teknologielite.

Og før den verbale klimakrangelen med Øystein Stray Spetalen er lagt død, kommer Gunhild Stordalen med en formaning til sin partyvenn og hans utvidede klima-mailgruppe, blant dem Jan Haudemann Andersen, Ola Mæle, Johan H. Andresen, Petter A. Stordalen, Siv Jensen, Trygve Hegnar, Stein Erik Hagen, Arne Hjeltnes, Arne Fredly og Nils Olav Sunde:

- Stå alene «Du siterer Ibsen med «Den som står alene har rett» eller «minoriteten har alltid retten», som det står i en Folkefiende. Det krever mot å stå opp mot majoriteten. Selvsagt bør vi lytte til alle stemmer, også de kritiske. Men man har ikke nødvendigvis rett, kun fordi man står alene».

Spetalen grep fatt i en artikkel fra Mail on Sunday, som konkluderte med at den globale oppvarmingen ikke har økt på 16 år.

- Du bruker helt ukritiske kilder og tok ikke engang hensyn til at kilden (Met Office) tok avstand fra framstillingen direkte. Dermed fortsetter du å spre løse rykter og feilaktige påstander, som skaper ubegrunnet skeptisisme, skriver Stordalen.

Ingen klimaklovn Hun understreker at hun aldri har ment å framstille vennen som en «klimajukser og klimaklovn».

- Jeg synes det er flott at du stiller spørsmål og tar debatten ut i det offentlige rom, slik at langt mer kompetente fagfolk enn deg og meg kan svare på påstandene, skriver Gunhild Stordalen.

Samtidig roser hun nylig avgått direktør Pål Prestrud i Senter for klimaforskning Cicero for lynkurs i klimatologi og klimafølsomhet