Frp

Starter amfetamin-forsøk

Kari Kjønaas Kjos (Frp) takker av som rikspolitiker med en siste seier. Nå starter forsøkene med å inkludere amfetamin-medikamenter i LAR-behandlingen.

SISTE SEIER: Kari Kjønaas Kjos innkasserte en stor seier på sin siste dag som politiker. Det startes nå opp forsøk med sikte på å inkludere amfetamin i LAR-behandlingen. Foto: Heiko Junge / NTB
SISTE SEIER: Kari Kjønaas Kjos innkasserte en stor seier på sin siste dag som politiker. Det startes nå opp forsøk med sikte på å inkludere amfetamin i LAR-behandlingen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har jobbet mye for å utvide hvilke medisiner som kan gå inn under LAR. Til min skuffelse har vi ikke fått til noe ordentlig for amfetamin. Begrunnelsen har vært at man ikke har noen dokumentasjon om hvilke medikamenter som er hensiktsmessige, sier Kari Kjønaas Kjos til Dagbladet.

Fredag var hennes siste dag på Stortinget etter å ha vært ruspolitisk talsperson for Frp i en årrekke.

I vår trakk Kjos seg imidlertid fra rollen som ansvarlig for ruspolitikken etter at hun opplevde at Sylvi Listhaug overkjørte henne ved å avgjøre spørsmålet om rusreform uten at saken var behandlet i Frp's stortingsgruppe.

Men på hennes siste dag fikk hun likevel inn en seier hun har jobbet lenge for å få gjennom.

- I revidert budsjett har Frp forhandlet inn en pott på 100 millioner som skal gå til nye medisiner og kliniske studier innenfor LAR. Jeg har gitt beskjed til Bent Høie at en klinisk studie på amfetamin og rus står veldig, veldig høyt på min liste. Han har nå bekreftet at han vil sende det oppdraget til de regionale helseforetakene, sier Kjos.

Hylles av Høie

LAR står for legemiddelassistert rehabilitering. Det er særlig R-en Kjos har vært opptatt av. Derfor har det også vært bekymringsfullt for Frp-profilen at tilbudet innen LAR så langt har vært legemidler som treffer dem som er avhengig av opiater mens dem som er avhengig av amfetamin ikke har hatt et skikkelig tilbud.

- LAR har hovedsakelig vært tilrettelagt for dem som går på heroin og lite tilrettelagt for dem som går på amfetamin. De som har gått på amfetamin har i noen tilfeller blitt påført en ny avhengighet ved at de behandles med opiater. Det håper jeg nå det blir en slutt på, sier Kjos.

Kjos kan nå trekke seg tilbake fra politikken med en siste seier.

- Dette er en veldig, veldig hyggelig avslutning på min politiske karriere. For meg kjennes det vanvittig deilig å kvittere ut også denne saken. Jeg har jobbet med dette lenge og jeg tror mange blir glad for dette, sier Kjos.

ENGASJEMENT. Helseminister Bent Høie (H) sammen med Kari Kjønaas Kjos i 2015 på et pressetreff om ruspolitikk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
ENGASJEMENT. Helseminister Bent Høie (H) sammen med Kari Kjønaas Kjos i 2015 på et pressetreff om ruspolitikk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Helseminister Bent Høie har bare gode ord å si om Kjos, som han har samarbeidet med gjennom en årrekke.

- Kari og jeg har hatt et nært og tett samarbeid over mange år. Kari har vært en viktig stemme på rusfeltet, som alltid har tatt de svakestes parti og har presset på for nye og bedre løsninger på rusfeltet. Hun vil bli dypt savnet på Stortinget og i rikspolitikken, sier Høie til Dagbladet.

Høie: Vil utvide LAR

Høie gleder seg over at man har finansiert studier for å få et kunnskapsgrunnlag for å utvide LAR.

- Jeg er veldig glad for at vi nå legger godt til rette for denne typen studier i Norge, slik at vi får mer kunnskap om personer med avhengighet til sentralstimulerende midler som amfetamin . For regjeringen er det viktig å sikre flere medisiner og økt brukermedvirkning innen legemiddelassistert rehabilitering (LAR) slik det også står i vår regjeringsplattform, sier Høie.

Høie forteller at de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet allerede er sendt ut på høring og at de vil tre i kraft i løpet av kort tid.

Helsedirektoratet foreslår både nye legemidler og vektlegger at man i større grad skal lytte til pasientens behov og erfaringer ved valg av medikamenter.

- Regjeringen har også igangsatt et femårig forsøksprosjekt med heroinassistert behandling for opioidavhengige personer som har vansker med å benytte seg av eksisterende hjelpetiltak. Det etableres nå heroinklinikker både i Oslo og Bergen som skal ta imot de første pasientene innen utgangen av året, sier Høie.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer