Sykehusopprør på Nord-Møre

Starter bunadsgerilja for fødeavdelingen

- Kvinner på Nordmøre har fått nok av at menn bestemmer hvor vi skal føde, sier «geriljaleder» Anja Solvik (44).

BUNADSAKSJON FOR FØDEAVDELING: Anja Solvik har startet bunadsaksjon for å hindre nedlegging av fødeavdelingen i Kristiansund.Foto: Privat
BUNADSAKSJON FOR FØDEAVDELING: Anja Solvik har startet bunadsaksjon for å hindre nedlegging av fødeavdelingen i Kristiansund.Foto: PrivatVis mer

Varsel om nedlegging av fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus har skapt raseri på Nordøre. Ap-ordførere har startet opprør og krever at partiet skroter hele foretaksmodellen for sykehusene.

Møre og Romsdal Ap ber landsmøtet vedta å «gjennomgå dagens helseforetaksmodell for å sikre mer politisk og demokratisk styring av spesialisthelsetjenesten. »

Bildekunstneren Anja Solvik er blant dem som har engasjert seg. Hun har startet en bunadsaksjon, som ifølge henne sprer seg som ild i tørt gress på nettet gjennom hashtaggen #ikkjeleggnedbyenvårres.

- Ikke dårlig kompetanse

- Kvinner på Nordmøre har fått nok. Aksjonen startet med at jeg lot meg avfotografere i bunad foran fødeavdelingen, - hvor jeg ble født for 44 år siden, og tatt imot av jordmor Peggy Daleng.

- Jeg har oppfordret kvinner til å ta på seg bunaden og komme seg ut på strategiske steder og ta bilde. Kvinner har dannet grupper både på Averøya, på Smøla og i byen, forteller Solvik til Dagbladet.

Hun kaller seg lokalpatriot, og har kastet seg inn i kampen for å bevare fødeavdelingen i Kristiansund.

Hun mener de som vil legge ned fødeavdelingen, bruker tallene feil, og reagerer særlig på klinikksjef Henrik Erdals uttalelse om at det ut fra faglige hensyn er riktig at fødeavdelingene samles ved Molde sykehus.

- Har fått nok

Hun og bunadsaksjonistene tror nedlegging i verste fall kan koste liv.

- Tryggheten til folket på Nordmøre er allerede tapt. Og arbeidsplassene ved føden. Vi vil stoppe nedleggingen nå! Nok er nok, sier Solvik.

BUNADSAKTIVIST: Wenche Ertvaag på Kvernberget vil også beholde fødeavdelingen. Foto: Privat
BUNADSAKTIVIST: Wenche Ertvaag på Kvernberget vil også beholde fødeavdelingen. Foto: Privat Vis mer

I fjor ble 363 barn født i Kristiansund. Solvik sier fødeavdelingen ved Molde sykehus ikke har kapasitet til å ta imot et tilsvarende antall babyer dersom fødeavdelingen i Kristiansund blir nedlagt.

Ordføreropprør

Et ordføreropprør mot helseforetakene kan sette fyr på debatten under Ap-landsmøtet. Fagforbundets leder Mette Nord forstår sinnet. Hun vil ha full gjennomgang og ny politikk.

Regjeringen tar ikke på alvor at folk over hele landet, og særlig i distriktene, protesterer mot nedbygging av sykehus og akuttberedskap. Da må Ap ta grep og vise at partiet vil at by og land skal gå hand i hand, sier Nord til Dagbladet.

Hun leder LOs største forbund og medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Nord peker på at det er strid om sykehusene en rekke steder i landet:

FORSTØR OPPRØRET: Leder i Fagforbundet, Mette Nord, forstår ordførerne som gjør opprør med foretakene som legger ned fødeavdelinger. Hun vil at Ap skal evaluere hele foretaksmodellen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSTØR OPPRØRET: Leder i Fagforbundet, Mette Nord, forstår ordførerne som gjør opprør med foretakene som legger ned fødeavdelinger. Hun vil at Ap skal evaluere hele foretaksmodellen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Må ta frykten på alvor

Trass i at Arbeiderpartiet sto bak foretaksmodellen som ble innført i 2002, har den vært omstridt i deler av fagbevegelsen hele tiden. Nord mener Ap nå må ta folks frykt og frustrasjon på alvor.

- Det er på tide å styrke spesialisthelsetjenesten og akuttberedskapen, og endre styringen av sykehusene, sier hun og fortsetter:

- Nå har foretaksmodellen fungert i 17 år, og vi ser at det er svakheter ved den, eller ved måten regjeringen bruker modellen på. Vi ser at helseministeren har tatt den politiske rollen og forankringen ut av styrene. Da må vi få en full gjennomgang av foretaksmodellen, en evaluering som avklarer om det er modellen eller politisk ideologi som skaper problemene. Ut fra dette må vi foreta endringer til beste for folk og by og land, sier Nord.

På Nordmøre har kommunene varslet at de bryter all kontakt med helseforetaket. Protestene skyldes at sykehuset i Kristiansund skal legges ned, og at det nylig også ble vedtatt å legge ned fødetilbudet.

- Maktesløse

Kristiansund-ordfører Knut Neergaard sa fra talerstolen på Ap-landsmøtet i dag at at helseforetakene setter demokratiet på lokalt plan helt ut av spill.

- VI blir ikke lyttet til, vi blir ignorerte, vi føler oss politisk maktesløse. Vi har en helseminister som skyver ansvaret ned til det regionale foretaket, som igjen skyver det til det lokale foretaket, og ansvaret blir pulverisert.

- Min erfaring er at de som egentlig bestemmer, er de store fagmiljøene. Da er det kjøttvekta som rår, og resultatet er at tjenestene blir sammenslått. Det fører ikke til likeverdige tilbud, men til sentralisering og privatisering, sa Neergaard.

- Står i brann

Han sa at Kristiansund-sykehuset har blitt ribbet for mange tjenester i mange år.

- Nå starter de med å ribbe resten. Nå sier kommune etter kommune opp samhandlingsavtalen med foretaket.

- Vi har tillit i helsepolitikken fordi folk forventer en ny kurs nå vi kommer i regjeringslokalene. Vi er et styringsparti, da må vi ta styring. Vi må vurdere om foretaksmodellen har utviklet seg slik vi ville. Mitt svar er nei.

- Jeg vil ha en modell som er tuftet på demokratiske prinsipper. La oss bruke tida mot neste landsmøte til å finne den modellen. I min region, som står i full brann, kan vi vinne valg på det, sa Neergaard.

Andre, som Porsgrunn-ordfører Robin Kåss, sa at problemet ikke er foretaksmodellen, men regjeringens politikk.