SNAKKET: Det var under gårsdagens åpne høring om 22. juli at PST-sjef Janne Kristiansen røpet at E-tjenesten har agenter i Pakistan. Foto: Jacques Hvistendahl
SNAKKET: Det var under gårsdagens åpne høring om 22. juli at PST-sjef Janne Kristiansen røpet at E-tjenesten har agenter i Pakistan. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Starter etterforsking av PST-sjefen

Janne Kristiansen etterforskes for lekkasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker skal etterforske PST-sjefens uttalelser, bekrefter spesialenhetens sjef Jan-Egil Presthus.

- Vi så rimelig grunn til å undersøke om dette kan dreie seg om en straffbar handling, og har i samråd med Riksadvokaten derfor startet etterforskning. I første omgang er den konsentrert om en vurdering av hvorvidt opplysningene som er røpet er omfattet av taushetsplikt, sier Presthus til Dagbladet. Trolig vil Kristiansen måtte forklare seg til spesialenheten om ordene som falt på stortingshøringen - og om hun kom med «avsløringen» med hensikt eller forsto hva den betød.

- I de fleste saker vil det være naturlig å gjennomføre avhør, men dette overlater jeg til etterforskeren, sier Presthus.

Fengsel i 6 måneder I ytterste konsekvens kan hun bli ilagt en bot og stemplet som en embedsmann som begikk en straffbar handling i tjeneste. Fengselsstraff er neppe aktuelt, selv om loven åpner for det.

- Hvis vi mener det er grunnlag for en straffereaksjon vil vi avgi innstilling til Riksadvokaten, sier sjefen for spesialenheten.
Presthus bekrefter at saken er prioritert på grunn av den store offentlige interessen, men vet ikke når etterforskningen kan være sluttført.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch bekreftet tidligere i dag at en prosess er i gang der dette spørsmålet vurderes, og at en konklusjon vil komme i løpet av torsdag.

- I samarbeid med Spesialenheten for politisaker vurderer vi nå om det skal innledes etterforskning. Denne vurderingen vil være klar i løpet av dagen, sa Busch i formiddag.

Ikke konstatert lovbrudd Nå har altså Spesialenheten startet arbeidet.

På en pressekonferanse torsdag formiddag sa justisminister Grete Faremo (Ap) at det foreløpig ikke er konstatert noe lovbrudd, men at PST-sjef Janne Kristiansen røpet høyt gradert informasjon i Stortinget onsdag.

- Det er konstatert mulige taushetsbrudd gjennom offentliggjøringen av gradert informasjon, sa Faremo på pressekonferansen.

- Hva legger du i mulige taushetsbrudd?

- Den endelige konklusjonen var ikke riktig å formulere tydeligere i går kveld, sa justisministeren.

Hun presiserte at et mulig taushetbrudd i seg selv er alvorlig, og at det er opp til påtalemyndigheten å vurdere om saken skal etterforskes «opp mot sikkerhetslovgivningen».