ETTERFORSKES:  Det amerikanske forsvaret etterforsker en video som ble publisert på  YouTube og flere andre nettsteder i går. Videoen viser tilsynelantende fire amerikanske soldater som urinerer på tre døde menn. Foto: REUTERS/YouTube/Scanpix
ETTERFORSKES: Det amerikanske forsvaret etterforsker en video som ble publisert på YouTube og flere andre nettsteder i går. Videoen viser tilsynelantende fire amerikanske soldater som urinerer på tre døde menn. Foto: REUTERS/YouTube/ScanpixVis mer

Starter etterforskning av video der soldater tisser på døde

En ny skandale kan være på vei for det amerikanske militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny skandalen seiler opp i det amerikanske forsvaret.

Flere nettsteder, blant annet TMZ og YouTube publiserte i går en video som  tilsynelatende viser fire amerikanske soldater som urinerer på tre døde menn i Afghanistan.

- Jeg tror noe kommer, yeah, yeah, yeah, sier en av soldatene på videoen.

- Ha en fin dag, kompis, sier en annen.

- Fikk du det på video? spør en tredje. Han får svaret - Ja.

- Gyllent, som en dusj, følgere en opp.

Ikke bekreftet Det er ikke kjent hvem som har publisert den 39 sekunders lange videoen og det er enda ikke klarlagt om den er ekte.

En høyerestående talsmann for det amerikanske forsvaret som har sett videoen, sier til CNN at soldatene bærer våpen og hjelmer som kan tyde på at de tilhører skarpskytterteamet til det amerikanske marine infanteriet, U.S Marines.

Han sier også at skjendingen av de døde kan få soldatene dømt for krigsforbrytelser.

Upassende - Vi har akkurat blitt oppmerksomme på en upassende video på en nettside av det som ser ut til å involvere soldater fra våre tropper, sier talsmann for ISAF —styrkene Oberst Cary Kolb fra Kabul i Afghanistan.

- Vi ønsker ikke å spekulere på detaljene, men  vil gjøre alt vi kan for å klargjøre fakta rund dette, sier han.

Han sier de har satt i gang undersøkelser, men han kan ikke bekrefte om videoen er autentisk.

Ikke representativt - Selv om enda ikke har fått bekreftet opphavet eller om videoen er ekte, er handlingene på filmen ikke i tråd med våre kjerneverdier og er ikke representative for styrkene våre, sier U.S.M.C-befal Kendra Hardesty

- Saken vil bli etterforsket og de som har gjort dette vil bli holdt ansvarlig for handlingene sine. Vi er i dette øyeblikk i ferd med å bekrefte hvilken enhet disse soldatene tilhører, og vil snart ha mer  informasjon, sier Hardesty.

I 2004 rystet bildene av mishandling og nedverdigende behandling av fanger ved det irakiske fengslet Abu Graib en hel verden. Fortsatt sliter det amerikanske forsvaret med omdømmet etter skandalen.