Starter geriljakrig

Yasser Arafat lover kamp til Palestina er fritt. Ehud Barak får trolig fortsette som statsminister, og trapper opp krigen - israelske spesialstyrker skal angripe med gerilja-taktikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et arabisk nabolag i Jerusalem ble to israelske sikkerhetsfolk beskutt fra nært hold i dag. En ble drept og en alvorlig skadd. Det er første gang på en måned at israelere blir beskutt i Jerusalem. I dag ble også en israeler funnet knivdrept på Vestbredden.

- Israel skal ta offensiven mot de væpnede palestinerne. Vi vil ta i bruk spesialstyrker som er trent i geriljakrig, sier vise-forsvarsminister Ephraim Sneh.

Den drastiske omlegginga av militær-strategi kom etter en måned med harde sammenstøt. Siden 28. september er nærmere 150 drept og flere tusen skadd. Inntil nå har israelske soldater stort sett svart på palestinske angrep.

Slåss for fritt Palestina

- Palestinerne må slutte å angripe våre styrker. Da vil heller ikke vi skyte tilbake, sa statsminister Ehud Barak.

Med dagens utspill virker det som om denne taktikken er historie. Israelerne hadde i det lengste håpet at den palestinske presidenten Yasser Arafat ville få sitt folk til å legge ned våpnene.

- Kampene fortsetter til en palestinsk gutt eller jente holder det palestinske flagget over Jerusalem, hovedstaden i vår palestinske stat, sier Arafat.

- Mot Jerusalem, mot Jerusalem, mot Jerusalem!

Imens jobber Barak intenst i kulissene for å skaffe politisk støtte for mindretalls-regjeringa. Etter et to timer langt møte med opposisjonsleder Ariel Sharon i går, er det klart at det trolig ikke blir en nasjonal samlingsregjering. Sharon krever at fredsprosessen legges død, mens Barak vil holde muligheten åpen for videre fredssamtaler hvis urolighetene stanser.

Barak blir sittende

Etter en tre måneders sommerferie, møttes nasjonalforsamlingen Knesset i dag. Baraks parti har bare 30 av 120 plasser, men sitter sannsynligvis trygt. Det religiøse Shas-partiet lover å ikke stemme mot Barak så lenge kampene fortsatt raser.

Opposisjonen frykter også at folket vil vende seg fra dem hvis de styrter regjeringa midt under en krisesituasjon, skriver The Daily Telegraph.

Politiske kommentatorer konkluderer med at Ehud Barak blir sittende - noe som betyr at fredshåpet ikke er helt knust.

15. november samles PLOs sentralråd. Arafat vil ikke avsløre om de da vil erklære Palestinas selvstendighet, men anonyme PLO-kilder sier at det neppe vil skje så tidlig, melder nyhetsbyrået AP.

Bill Clinton prøver å få Arafat og Barak til separate samtaler i Washington, men ingen dato er fastsatt.

PRØVER Å DEMPE: En palestinsk soldat prøver å stagge steinkasteren i grenseområdet mellom Gaza og Israel.
PÅ OFFENSIVEN: Nå skal israelske soldater ta i bruk geriljastrategi for å ramme palestinske demonstranter.
DAVID MOT GOLIAT: På grensa i Gaza prøver gutten å si hva han mener om den israelske invasjonen.