Corona:

Starter gjenåpning

Fredag starter første trinn av gjenåpningen.

GRADVIS GJENÅPNING: Statsminister Erna Solberg om de nye tiltakene som skal gjelder fra 16. april. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

Fredag reverseres de strenge tiltakene som ble innført før påske. Regjeringen starter første trinn i gjenåpningsplanen fra midnatt, natt til fredag 16. april.

- Da jeg redegjorde for Stortinget sa jeg at vi ville basere oss på data ikke datoer når vi skulle åpne opp, og vi er nå der at vi kan gjennomføre første steg av gjenåpningsplanen, sier statsminister Erna Solberg (H).

- Fortsatt strenge tiltak

Endringene betyr at regjeringen går tilbake til anbefalingen som gjaldt før 25. mars.

Solberg har tidligere opplyst at framdriften i gjenåpningen vil vurderes etter følgende sjekkpunkter:

 • Smittesituasjon og sykdomsbyrde
 • Kapasitet i helsevesenet
 • Vaksinasjon

Lettelser i de nasjonale tiltakene vil ikke ha betydning for de områdene på Østlandet som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, eller kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo og Steinkjer.

- Selv om det kommer noen lettelser i de nasjonale tiltakene fra fredag, er de fortsatt strenge, sier Solberg.

Nye regler for hele landet:

 • Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.
 • Dersom barn og unge trener/øver med et lag, foreningen eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.
 • Voksne kan drive organisert aktivitet innendørs i grupper på inntil 10 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Mulig å være på campus med forsterkede smitteverntiltak. Tilgang til lesesaler og bibliotek. Større forelesninger og sammenkomster bør unngås, undervisning i mindre grupper kan gjennomføres.
 • Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
 • Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.
 • Arrangøren skal iverksette tiltak for å ivareta krav til avstand mellom deltakere som ikke er i samme husstand på arrangementer der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. Om det er nødvendig skal det benyttes vakthold for å sikre dette.
 • Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.
 • Kun tillatt med skjenking ved servering av mat. Skjenkestopp klokka 22.

(Kilde: Regjeringen.no)

Vil vurdere trinn to

I starten av mai skal regjeringen vurdere om det er trygt nok å gjennomføre neste trinn i gjenåpningsplanen.

- I første halvdel av mai vil vi vurdere om forholdene ligger til rette for å gjennomføre trinn 2 i gjenåpningsplanen i løpet av mai måned. Det vil selvsagt være avhengig av smittesituasjonen, sykdomsbyrden og kapasiteten i helsevesenet, sier Solberg.

I trinn 2 vil regjeringen prioritere lettelser for barn og unge og studenter.

Det vil også komme lettelser for de bredere lag av befolkningen. Det betyr blant annet mer fysisk undervisning, at flere kan samles hjemme og i forbindelse med arrangementer og at skjenketida utvides til midnatt.

Opphever skjenkestopp

Trinn 1 i gjenåpningen innebærer blant annet at det åpnes for skjenking til klokka 22, men kravet om matservering opprettholdes. Det nasjonale skjenkeforbudet ble innført før påske.

Regelen om to meters avstand oppheves. Det vil imidlertid være krav til 2 meters avstand mellom grupper på enkelte arrangementer. Regjeringa åpner også for inntil fem gjester i private hjem.

- Folk bør fortsatt begrense sosial kontakt, bør møtes utendørs, og ikke ha flere enn fem gjester hjemme, sier Solberg.

Lettelser av tiltakene er i tråd med Helsedirektoratets anbefaling om å igangsette første trinn av den nasjonale gjenåpningsplanen fra 16. april.

Helsedirektoratet anbefalte også at ordningen med regionale og lokale tiltak i områder av landet med høyt smittepress videreføres.

De opplever at tiltakene ser ut til å ha hatt god effekt gjennom påskeferien, og opplyste at ferien ikke ser ut til å ha medført mange utbrudd rundt omkring i landet.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for økt festing blant unge. Samtidig er han glad for at vi går inn i varmere og lysere tider. Han håper det vil bidra til at smittetallene synker. Vis mer

Påvirker ikke gjenåpningsplan

Solberg sier at det vil ta lengre tid før alle er vaksinert hvis vi ikke kan bruke Johnson & Johnson-vaksinen.

Men det at Johnson & Johnson tirsdag varsler at de utsetter utrullingen av vaksinen i Europa mens mulige bivirkninger granskes, påvirker ikke gjenåpningsplanen i Norge, sier Solberg.

- For gjenåpningen framover er det fortsatt tre parametere vi skal vurdere, og vaksinene er ett av dem. Hovedtyngden av Johnson-vaksinen ville kommet i juni, så for neste trinn i mai vil den ha mindre betydning, sier statsministeren.

- Men det har betydning for når vi er ferdig med vaksineringen, det må vi være tydelige på. Da er det enda viktigere at vi oppnår resultater på de to andre parameterne, smittesituasjonen og kapasiteten i helsevesenet. Jo færre vaksinerte, jo viktigere blir de andre parameterne i en videre gjenåpning, sier Solberg.

UTFORDRING: Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, om symptomfri smitte. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Vis mer

Mulig forsinkelse

Line Vold i FHI opplyser at det i utgangspunkt skal komme i underkant av en million doser av Janssen-vaksinen i juni.

- Dersom vaksinen blir satt på vent lenge, eller at den går ut av vaksinasjonsprogrammet, så vil det i verste fall kunne medføre i størrelsesorden 8-12 ukers forsinkelse. Dersom det blir en slik forsinkelse vil det hovedsakelig være tilbud om vaksine til de mellom 18 og 45 som blir forsinket, sier hun.

- Det er viktig at man undersøker om det er en årsakssammenheng før man trekker en konklusjon, sier Wold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer