Starter i motvind

Jens Stoltenberg tar ikke over makten i medvind. Bare 19 prosent av folk mener den ferske frontfiguren blir en bedre statsminister enn Kjell Magne Bondevik. Ikke engang Arbeiderpartiets velgere har kjempetro på Stoltenberg. Bare 38 prosent tror at han blir bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling som MMI utførte for Dagbladet i går kveld da det ble klart at Bondevik trakk seg. 800 personer deltok i undersøkelsen.

Den trege starten kan komme som et lite sjokk på dem som har stolt på Jens-effekten. Da Thorbjørn Jagland trakk seg som statsministerkandidat, opplevde Stoltenberg og Ap voldsom medgang på meningsmålingene.

Etter gårsdagens verdige sorti for Bondevik, kan det se ut som om folk er begynt å tvile. 42 prosent mener at Stoltenberg blir «like god» som Bondevik. Men gruppa av velgere som tror Stoltenberg blir en dårligere leder for landet enn Bondevik er langt større enn dem som tror han blir en dyktigere statsminister.

Trønderne skeptiske

Størst er skepsisen blant de over 60 år (38 prosent), mens de geografiske forskjellene viser at 37 prosent av trønderne mener Stoltenberg blir en dårligere statsminister.

Bare blant Oslo-folk er det flere som mener han vil gjøre en bedre jobb enn Bondevik. Totalt mener 29 prosent han blir dårligere enn Bondevik, mens 19 prosent tror han blir bedre.

- Bondevik og Stoltenberg er i lang tid blitt oppfattet som ganske jevnbyrdige, og det er interessant at målingen nå slår ut i negativ retning for Stoltenberg, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

Hele 55 prosent av Ap-velgerne mener at Stoltenberg bare blir en «like god» statsminister som Bondevik. Det er 13 prosent over landsgjennomsnittet.

- Det er noe oppsiktsvekkende, men det viser kanskje hvor sterk Bondevik er som statsminister, mener Aardal.

Rett å gå

Selv om velgerne ikke tar imot Stoltenberg med åpne armer, mener 50 prosent av befolkningen at det var rett av Bondevik å gå av. 22 prosent mener det var galt.

- Tallene viser at folk har forståelse for avgjørelsen, men premissene er selvsagt ulike, sier Aardal.

- Nå begynner kampen om ettermælet og mulighetene for å utnytte denne avgangen seinere. Jeg tror ikke det blir en belastning for Bondevik i framtida. Dette var en rimelig god sak å gå på, sier Aardal.

Ikke overraskende mener 61 prosent av Ap-velgerne at Bondevik gjorde det rette. Samtidig er Venstre-folk nærmest entusiastiske over avgangen. Hele 74 prosent støtter Bondeviks avgjørelse.

Media påvirker

Aardal mener det nå blir interessant å se hvordan reaksjonen fra velgerne slår ut på sikt.

- De umiddelbare kommentarene fra media har til nå vært samstemte om at det var en god sak å gå på, og det kan ha forsterket meningen i opinionen. Hva som skjer på sikt er ingen gitt å spå, sier Aardal.

Blir Norge et bedre eller dårligere land å leve i med Jens Stoltenberg som statsminister?

- Ingen forskjell, svarer 67 prosent av de spurte.

STRAMMER KNUTEN: MMIs undersøkelse kan komme som et sjokk på dem som har stolt på Jens-effekten.