HVEM HOPPER ETTER?: Partiveteran og Frp-profil Per Sandberg går etter eget valg av som første nestleder på landsmøtet i begynnelsen av mai. Nå summer det i partiet av diskusjoner om hvem som bør bli hans etterfølger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HVEM HOPPER ETTER?: Partiveteran og Frp-profil Per Sandberg går etter eget valg av som første nestleder på landsmøtet i begynnelsen av mai. Nå summer det i partiet av diskusjoner om hvem som bør bli hans etterfølger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Starter jakten på den nye Sandberg i februar

Valgkomiteen i Fremskrittspartiet innleder prosessen med å finne partiets nye nestleder i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiveteran og Frp-profil Per Sandberg går etter eget valg av som første nestleder på landsmøtet i begynnelsen av mai.

Nå summer det i partiet av diskusjoner om hvem som bør bli hans etterfølger.

Flere kandidater er trukket fram, som justisminister Anders Anundsen og de to statssekretærene Bård Hoksrud og Per-Willy Amundsen.

I forrige uke kunngjorde dessuten Os-ordfører Terje Søviknes at han gjerne vil tilbake i partiledelsen, tolv år etter at han trakk seg som nestleder.

Flere navn - Vi har god tid og mange gode kandidater å velge blant. I tillegg til dem som alt har vært nevnt, kan det sikkert komme flere, sier fylkesleder Tom E. B. Holthe i Vestfold.

Han vil trolig bli del av valgkomiteen som skal konstitueres i februar. I henhold til vedtektene skal den telle fem medlemmer, hvorav ett skal pekes ut av sentralstyret.

De øvrige pekes ut av de fire fylkeslagene som gjorde det best ved valget i høst, altså Møre og Romsdal, Østfold, Troms og Vestfold. I tillegg kommer vararepresentanter fra de neste to fylkeslagene på lista - Telemark og Nordland.

Men selv om justisminister Anders Anundsen er vestfolding, kan han ikke regne med å få Holthes stemme av den grunn.

- Anders ville være en utmerket kandidat dersom han bestemmer seg for å stille, men hensynet til partiet går foran hensynet til Vestfold Frp. Det er altfor tidlig å si hvem vi vil samle oss om, sier Holthe til NTB.

Comeback for Søviknes? Heller ikke fylkesleder Leif Eriksen i Østfold Frp har bestemt seg for hvem som bør bli partiets nye nestleder.

Men han hinter om at kandidatlista kan bli lengre enn den framstår i øyeblikket.

- Vi har folk i våre egne rekker som vil egne seg som nestleder, sier Eriksen.

Mangeårig stortingsrepresentant Ulf Leirstein har vært trukket fram som en mulig kandidat. Han regnes som en folkelig og erfaren representant for grasrota i Fremskrittspartiet - og er ikke del av regjeringsapparatet, som de to andre i partiets toppledelse, partileder Siv Jensen og andre nestleder Ketil Solvik-Olsen.

I Terje Søviknes vil Frp også få en nestleder utenfor regjeringsapparatet, med lang erfaring fra lokalpolitikken.

- Jeg tror partiledelsen kan ha godt av å få inn en med kommunalpolitisk erfaring. Det er ikke til å stikke under en stol at tilnærmet alle i sentralstyret og partiledelsen i dag er knyttet til regjeringen eller Stortinget, sa Os-ordføreren til Bergens Tidende i forrige uke.

Fylkesleder Tom Holthe i Vestfold Frp merker seg at flere har bedt om at den nye nestlederen ikke må tilhøre regjeringsapparatet, men et slik krav vil han ikke stille selv.

- At man er del av regjeringen eller sitter på Stortinget bør ikke diskvalifisere noen, sier han.

(NTB)