Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Starter jakten på Mladics beskyttere

Serbias president Boris Tadic sier at alle som har hjulpet Mladic skal straffeforfølges.

PRESIDENTEN: Den serbiske presidenten Boris Tadic sier at alle som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult skal for retten. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC
PRESIDENTEN: Den serbiske presidenten Boris Tadic sier at alle som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult skal for retten. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serbias president Boris Tadic sier at etterforskningen av Ratko Mladic blir utvidet til å gjelde alle som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult i 16 år.

- Alle som har beskyttet Ratko Mladic skal straffeforfølges, sa president Boris Tadic til BBC.

Han sa også at Mladic skal overføres til Haag, der han skal bli stilt for retten som krigsforbryter, selv om advokatene har fortalt at de vil anke avgjørelsen.

- Dårlig helse
Mladics familie og advokater mener at han er ved for dårlig helse til å bli utlevert, men etter flere legeundersøkelser har retten avgjort at han fremdeles skal utleveres.

Tadic fortalte at de vil etterforske om Mladic har fått hjelp fra militære, politiet eller andre tjenestemenn.

- Vi vil i løpet av de neste dagene få et mer fullstendig bilde av hva som har skjedd i løpet av de siste årene, kanskje mer, sa presidenten til BBC.

Han sa også at han regner med at Mladic hadde betydelig støtte blant tjenestemenn, men at denne støtten ble svekket da Slobodan Milosevic ble styrtet i 2000.

Var øverste kommandant
Mladic var i 1995 øverste kommandant for de serbiske styrkene som massakrerte 8000 bosniske muslimer i Srebrenica. Han ble pågrepet torsdag denne uken.

FORANDRET Begge bildene er av Ratko Mladic. Det til høyre er fra 1995, og det til venstre er fra tiden rundt hans arrestasjon denne uken. Foto: Scanpix/AP Photo/Oleg Stjepanovic/Politika
FORANDRET Begge bildene er av Ratko Mladic. Det til høyre er fra 1995, og det til venstre er fra tiden rundt hans arrestasjon denne uken. Foto: Scanpix/AP Photo/Oleg Stjepanovic/Politika Vis mer

Det har vært protester mot pågripelsen av Ratko Mladic, og det virker som det Serbiske folk er splittet etter pågripelsen av krigsforbryteren, som også kalles «slakteren fra Srebrenica».

- Han er en helt
I byen Lazarevo, der Mladic ble pågrepet, har glere innbyggere uttrykt støtte til Mladic.

- For oss er Mladic en helt, en militær helt. Han beskyttet oss mot Kroatia, Bosnia og til og med Slovenia. Han reddet familiene våre. Det er ikke bra med krig, men Mladic hjalp Serbia med å komme på fote igjen. Han var kommandanten, vår militære leder, sa en innbygger til The Guardian.

HER FANT DE HAN: Ratko Mladic bodde i dette huset i byen Lazarevo. Foto: Scanpix/AP Photo/Andrej Cukic
HER FANT DE HAN: Ratko Mladic bodde i dette huset i byen Lazarevo. Foto: Scanpix/AP Photo/Andrej Cukic Vis mer