Starter kampen for fri hasj

Lars Sponheim ristet på hodet, men Unge Venstre tar saken til Venstre-landsmøtet til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Som første politiske ungdomsorganisasjon av et parti på Stortinget, går Unge Venstre inn for legalisering av hasj i Norge. Ungdomspartiet går også inn for legal utdeling av heroin til narkomane med medisinske behov.

Unge Venstre om narkotika

Av  25 ulike forslag endte Unge Venstres opp med to vedtak på landsmøtet i Elverum i helgen.

Om cannabis:

Unge Venstre mener at et forbudet mot lettere narkotiske stoffer må kunne begrunnes med helsemessige argumenter om stoffets farlighet. Dersom slike argumenter ikke kan fremlegges, bør forbudet mot disse stoffene vurderes myket opp.

Om legalisering til medisinsk bruk:

Unge Venstre mener at dagens narkotikapolitikk ikke fungerer, verken i forhold til å hindre nyrekruttering av narkotikamisbrukere, i forhold til å redusere narkotikarelatert kriminalitet, i forhold til å redusere narkotikarelatert kriminalitet, eller i forhold til å bedre den sosiale situasjonen for narkomane.

Etter mange års feilslått narkotikapolitikk må det anerkjennes at bruken av illegale stoffer blant tunge misbrukere ikke vil gå nedover som resultat av en fortsatt kriminalisering. Unge Venstre ønsker en langt større innsats for å styrke både holdningsarbeid og behandlingstilbud for å hindre at en ruskultur i stadig endring medfører en økning i antall rusmisbrukere.

Unge Venstre mener at narkotikaavhengighet først og fremst er en sykdom. Det har ingen hensikt å straffe narkomane for deres bruk av narkotika. Unge Venstre vil derfor legalisere slik bruk for de som allerede har utviklet et avhengighetsforhold. Gjennom å gi narkomane en kontrollert og lovlig tilgang til narkotika, kan de komme seg bort fra kriminelle miljøer. Unge Venstre mener at politiet må omprioritere sine ressurser fra å jage narkomane og småbrukere av lette stoffer, til en konsentrert innsats mot organisert kriminelle miljøer som i dag har narkotika som en av sine viktigste inntektskilder.

En legalisering kan lette kontakten mellom brukere på den ene siden, og helsepersonell og politi på den andre. Denne kontakten er avgjørende for å oppnå fungerende forebyggings- og behandlingsløsninger. En legal tilgang til narkotika må kombineres med gode tilbud om behandling. Målet for en slik politikk er at misbruk av tunge narkotiske stoffer over tid skal reduseres.

Distribusjon av narkotika må skje gjennom offentlig kontrollerte kanaler. Det må legges klare restriksjoner for hva og til hvem slike distribusjonssteder kan distribuere. Det må fremdeles være klare avgrensinger i forhold til tilgjengelighet overfor nye brukere, og distribusjon av narkotika må knyttes til legeutskrevet resept, eller en tilsvarende form for dokumentasjon på at brukeren er i en avhengighetssituasjon eller har et medisinsk behov.

Forrige uke la landsstyret fram et forslag til resolusjon som åpnet for legalisering av narkotika i Norge.

Etter omfattende debatter i forkant og under Unge Venstre-landsmøtet på Elverum i helgen ble formuleringene finpusset, men konklusjonene om cannabis og tunge narkotiske stoffer havner nå på bordet hos alle fylkeslagene i Venstre. Og på Venstre-landsmøtet i april neste år skal ungdomspartiet fronte kampen mot dagens narkotikapolitikk.

Heftig
- Dette har vært den heftigste debatten i Unge Venstre det siste året, sier gjenvalgt leder Lars-Henrik Michelsen til Dagbladet.no.

Ungdomspartiets utgangspunkt er at norsk narkotikapolitikk har vært og er mislykket - og at det er nødvendig å skille mellom hasj, marihuana og tyngre stoffer, sier Michelsen.

-Hva sier din partileder Lars Sponheim om denne offensiven?

-Han var på landsmøtet under debatten om narkotikapolitikken, ristet på hodet og sa at disse standpunktene er uaktuelle for Venstre. Men vi kommer til å gå tjenestevei gjennom fylkeslagene fram mot landsmøtet.

Unge Venstre-lederen merker seg presentasjonen i Dagbladet.no i dag om erfaringene fra Storbritannia som viser at færre bruker cannabis-stoffer når de blir lovlige.

FØRSTE UNGDOMSPARTI:  Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen stemmer ja til fri cannabis på UV\'s landsmøte i Elverum i helgen. Foto: Unge Venstre.
FØRSTE UNGDOMSPARTI: Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen stemmer ja til fri cannabis på UV\'s landsmøte i Elverum i helgen. Foto: Unge Venstre. Vis mer

Erfaringene med den nye britiske narkotika-politikken har Unge Venstre studert nøye.

Dette sier helgens resolusjon fra Unge Venstre om cannabis:

"Unge Venstre mener at et forbudet mot lettere narkotiske stoffer må kunne begrunnes med helsemessige argumenter om stoffets farlighet. Dersom slike argumenter ikke kan fremlegges, bør forbudet mot disse stoffene vurderes myket opp."

-Betyr dette i klartekst at dere pr. i dag er for legalisering av hasj?

-Ja. Men omsetningen skal foregå i ordnede former, og vi har ikke diskutert hvordan det bør være.

Tabu
-Hvordan tror dere disse utspillene blir tatt i mot i moderpartiet og på Stortinget?

-Vi har merket at dette er et tabubelagt tema i Norge og at forskjellene mellom liv og lære er enorm fra Stortinget til noen få kvartaler unna der mange narkomane holder til. Det var vi i Unge Venstre som i sin tid frontet kampen for sprøyterom. Da ble vi latterliggjort, og i dag vet jo folk hvor den saken står.

Starter kampen for fri hasj

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer