Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Starter kampen for fri hasj

Lars Sponheim ristet på hodet, men Unge Venstre tar saken til Venstre-landsmøtet til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som første politiske ungdomsorganisasjon av et parti på Stortinget, går Unge Venstre inn for legalisering av hasj i Norge. Ungdomspartiet går også inn for legal utdeling av heroin til narkomane med medisinske behov.

Forrige uke la landsstyret fram et forslag til resolusjon som åpnet for legalisering av narkotika i Norge.

Etter omfattende debatter i forkant og under Unge Venstre-landsmøtet på Elverum i helgen ble formuleringene finpusset, men konklusjonene om cannabis og tunge narkotiske stoffer havner nå på bordet hos alle fylkeslagene i Venstre. Og på Venstre-landsmøtet i april neste år skal ungdomspartiet fronte kampen mot dagens narkotikapolitikk.

Heftig
- Dette har vært den heftigste debatten i Unge Venstre det siste året, sier gjenvalgt leder Lars-Henrik Michelsen til Dagbladet.no.

Ungdomspartiets utgangspunkt er at norsk narkotikapolitikk har vært og er mislykket - og at det er nødvendig å skille mellom hasj, marihuana og tyngre stoffer, sier Michelsen.

-Hva sier din partileder Lars Sponheim om denne offensiven?

-Han var på landsmøtet under debatten om narkotikapolitikken, ristet på hodet og sa at disse standpunktene er uaktuelle for Venstre. Men vi kommer til å gå tjenestevei gjennom fylkeslagene fram mot landsmøtet.

Unge Venstre-lederen merker seg presentasjonen i Dagbladet.no i dag om erfaringene fra Storbritannia som viser at færre bruker cannabis-stoffer når de blir lovlige.

 FØRSTE UNGDOMSPARTI:  Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen stemmer ja til fri cannabis på UV\'s landsmøte i Elverum i helgen. Foto: Unge Venstre.
FØRSTE UNGDOMSPARTI: Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen stemmer ja til fri cannabis på UV\'s landsmøte i Elverum i helgen. Foto: Unge Venstre. Vis mer

Erfaringene med den nye britiske narkotika-politikken har Unge Venstre studert nøye.

Dette sier helgens resolusjon fra Unge Venstre om cannabis:

"Unge Venstre mener at et forbudet mot lettere narkotiske stoffer må kunne begrunnes med helsemessige argumenter om stoffets farlighet. Dersom slike argumenter ikke kan fremlegges, bør forbudet mot disse stoffene vurderes myket opp."

-Betyr dette i klartekst at dere pr. i dag er for legalisering av hasj?

-Ja. Men omsetningen skal foregå i ordnede former, og vi har ikke diskutert hvordan det bør være.

Tabu
-Hvordan tror dere disse utspillene blir tatt i mot i moderpartiet og på Stortinget?

-Vi har merket at dette er et tabubelagt tema i Norge og at forskjellene mellom liv og lære er enorm fra Stortinget til noen få kvartaler unna der mange narkomane holder til. Det var vi i Unge Venstre som i sin tid frontet kampen for sprøyterom. Da ble vi latterliggjort, og i dag vet jo folk hvor den saken står.

image: Starter kampen for fri hasj