Starter lederdebatt i Ap

Arbeiderpartiets fylkesledere ville slå ring om sin leder ved et opprop i Aftenposten. Resultatet av det oppsiktsvekkende utspillet kan i stedet bli at de setter fart i debatten om Thorbjørn Jaglands posisjon i et parti som raser nedover på meningsmålingene. Jagland kjente selv til oppropet på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens MMI-måling viser at Arbeiderpartiet går fra 34,7 prosent i mai til 32,8 i juni. Siden januar har Ap falt 7,1 prosentpoeng.

Om mulig enda verre for partiet er målinger som viser at Ap-leder Thorbjørn Jaglands posisjon blant velgerne er katastrofal.

Det må være medias omtale av disse kjensgjerningene som er bakgrunnen for det merkelige utspillet som sto på trykk i Aftenposten i går. Her skrev partiets 19 fylkesledere under et opprop til støtte for partilederen. At fylkeslederne, som sitter i partiets landsstyre, uttrykker full tillit til sin partileder, er ikke egnet til å overraske. Landsstyret er Jaglands hjemmebane. Det finnes ingen uttrykt kritikk eller opposisjon mot Jagland i dette organet.

Oppsiktsvekkende

Selv etter at Jagland gikk av etter sin 36,9-strategi, fikk han unison støtte i landsstyret. Da han på landsmøtet i fjor høst la grunnlaget for et mulig budsjettsamarbeid med Høyre for å velte Bondevik, var det også full oppslutning i rekkene. Da strategien likevel mislyktes, kom det ikke en kritisk røst mot Jagland.

Det oppsiktsvekkende er at landsstyret finner det nødvendig å publisere en støtteerklæring for partilederen ved inngangen til valgkampen.

Hvis grunnen er at de mener Jagland har behov for slik hjelp, sier de samtidig i full offentlighet at Jagland er en svak leder.

Dersom fylkeslederne tror det er media som er skyld i dårlige målinger for partiet og sviktende oppslutning om Thorbjørn Jagland, har Arbeiderpartiet enda større problemer. I så fall tyder utspillet på at det ikke er evne til selvkritikk og selvransakelse i landsstyret.

Var informert

Selv ble Jagland informert om utspillet da det forelå allerede fredag. Han frykter ikke at det vil slå tilbake på ham selv:

- Jeg tror det beste er å si det man mener. De som har underskrevet utspillet har tydeligvis følt et behov for å si noe etter mange til dels ensrettede presseoppslag.

- Aftenposten skriver på lederplass at utspillet er med på å ynkeliggjøre deg som partileder?

- Jeg har sett at de ofte kritiserer meg for å bruke sterke ord om politiske forhold. Selv lurer jeg på hvordan de kan bruke så sterke ord om mennesker. Jeg er glad for at arbeiderbevegelsen aldri bruker den typen karakteristikker om personer.

Andre partiledere stempler fylkesledernes førstehjelpsforsøk som en ren bjørnetjeneste.

- At det skapes blest om en partileders personlige stil og måten han fremmer sine synspunkter på, er uheldig. Brevet understreker at Ap og Ap's leder har problemer. Det var vel neppe hensikten, sier Jan Petersen til Dagbladet.

Dødskyss

Frp-formann Carl I. Hagen sier han ikke med sin beste vilje kan forstå at Thorbjørn Jagland er noe mer utsatt for kritikk enn andre partiledere.

At landsstyret faktisk går ut med et slikt opprop, er nærmest å betrakte som et døds-kyss, mener han.

- Kyniske observatører ville konkludert med at dette oppropet er et bevis på at opprøret mot Jagland er i gang. Jeg velger imidlertid å tro at de ønsker å hjelpe ham, sier Hagen.