Starter letingen etter 50 døde i brannruinene

Flammene slokket etter verste ulykke i Canada siden 1956.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok over et døgn å slokke flammene etter branninfernoet i Quebec.

Nesten 50 mennesker fryktes omkommet i det som kan ha vært den verste ulykken i Canada siden en flysytyrt i 1956.

Fem personer er bekreftet døde, men rundt 40 personer er fortsatt savnet etter at et tog med 72 vogner fulle av råolje sporet av midt i sentrum av småbyen Lac-Megantic.

Derfor er det ventet at dødstallet vil stige betraktelig nå som letingen etter ofre kan komme skikkelig i gang.

- Alle flammene er nå slokket. Vi greide det, sier brannsjef Denis Lauzon på en pressekonferanse natt til mandag norsk tid.

«Krigssone» Hele bykjernen småbyen i provinsen Quebec ble dekket av ild da fire tankvogner eksploderte. Hver av vognene inneholdt 113.000 liter råolje.

Ulykken førte til enorme ødeleggelser i sentrum av den lille byen 250 kilometer øst for Montreal. Rundt 2 000 av de 6 000 innbyggerne  måtte flykte fra hjemmene sine, og statsminister Stephen Harper beskriver området som en krigssone.

Svært få mennesker fikk behandling ved sykehus, noe som kan tyde på at de som ble rammet av eksplosjonene enten kom seg i sikkerhet eller døde.

- Det er en svart-hvitt-situasjon, sier helseminister Rejean Hebert.

Lite håp Blant innbyggerne i Lac-Megantic er det også lite håp om å finne overlevende.

- Vi er rimelig sikre på kusinene til kjæresten min er døde nå. Det har bare ikke blitt bekreftet ennå, sier Ghislain Bisson, som så på TV da toget sporet av lørdag kveld.
 Foruten at det skranglet noe høyere enn ved togpasseringer ellers, fikk innbyggerne ikke noe forvarsel om ulykken som skulle etterlate sentrum av byen i ruiner.

Hardt rammet Tragedien har rammet den lille byen med bare 6 000 innbyggere hardt.

- Jeg håper for Guds skyld at ikke et eneste tog av denne typen passerer gjennom byen vår igjen, sier han til Reuters.

 HAR SLOKKET FLAMMENE:  En brannmann jovbber i ruiene etter togeksplosjonen i Quebec. Først i natt norsk tid kunne letingen etter de savnede begynne. FOTO: Paul Chiasson/ REUTERS/NTB SCANPIX.
HAR SLOKKET FLAMMENE: En brannmann jovbber i ruiene etter togeksplosjonen i Quebec. Først i natt norsk tid kunne letingen etter de savnede begynne. FOTO: Paul Chiasson/ REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

Dersom ingen av de savnede blir funnet i live, har Lac-Megantic blitt offer for den verste ulykken i Canada siden en flystyrt kostet 64 mennesker livet i Chilliwack i British Columbia i 1956.

«Etter boka» Før ulykken sto toget parkert på grunn av et vaktskifte, ifølge visepresident Joseph McGonigle i Maine and Atlantic Railway.

Det er fortsatt uklart hvordan det førerløse toget satte seg i bevegelse ned mot byen.

- Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lokomotivføreren gjorde alt etter boka. Han parkerte toget og ventet på avløsing, sier McGonigle.

Hver tank rommer mer enn 100 000 liter råolje. Fire av tankene eksploderte da toget sporet av, og eksplosjonen var så kraftig at flammer ble slynget mer enn 100 meter opp i lufta, melder AFP og Reuters.

Flere bygninger er fullstendig ødelagt, deriblant Musi-Cafe, et bibliotek og flere butikker.

(NTB).

 INFERNO:  Fra sentrum av Lac-Megantic like etter togeksplosjonen natt til lørdag norsk tid. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX.
INFERNO: Fra sentrum av Lac-Megantic like etter togeksplosjonen natt til lørdag norsk tid. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer