MASSEJAKT: Regjeringen i Tanzania starter mandag en offisiell jakt på homofile, og ber publikum om hjelp. Målet er å utrydde homofili. Foto: NTB Scanpix
MASSEJAKT: Regjeringen i Tanzania starter mandag en offisiell jakt på homofile, og ber publikum om hjelp. Målet er å utrydde homofili. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tanzania vil utrydde homofili

Starter masse­jakt på homofile: - Vi er livredde

Tusener lever i frykt.

Panikken har bredt om seg i Tanzania den siste uka, etter at regjeringen mandag varslet massearrestasjoner av homofile.

Arrestasjonene setter for alvor i gang førstkommende mandag. De som blir arrestert risikerer opp til 30 års fengsel.

Regjeringens mål er å utrydde prostitusjon og homofili, ifølge guvernør i Dar es Salaam, Paul Makonda.

I en pressekonferanse onsdag fortalte han at myndighetene har mottatt overveldende respons siden de gikk ut og oppfordret befolkningen til å angi homofile. I løpet av to dager skal politiet ha mottatt et stort antall meldinger med navn på over 200 mistenkte, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Videre ramset han opp noen av navnene som gikk igjen oftest, og sa at flere har blitt meldt inn på grunn av sin «homofile gange».

Frykter for livet

Den offentlige klappjakten har skapt frykt og panikk i LGBTQ-miljøet i landet. Mange frykter voldelige angrep, både fra politiet og fra vanlige folk på gata. Flere har enten flyktet eller låst seg inne i hjemmene sine.

- Det er utrolig stor spenning i det homofile miljøet nå. Ikke bare i hovedstaden, men i hele landet. Vi er livredde. Vi vet ikke hva vi skal gjøre og hvor vi skal dra, forteller en ung homofil mann til Reuters.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt Makondas utspill. Blant andre Amnesty, som mener det illustrerer en farlig utvikling:

- Det er ekstremt beklagelig at Tanzania har valgt å ta en så farlig vei i sin måte å håndtere en allerede marginalisert gruppe mennesker. Konseptet med denne gruppa må umiddelbart tas avstand fra, ettersom det bare vil bidra til å skape hat i befolkningen, sier organisasjonens regionale leder Joan Nanyuki.

Homofobisk

Som mange andre afrikanske land har Tanzania lover som kriminaliserer seksuelle relasjoner mellom likekjønnede. En fem år gammel undersøkelse fra Pew Research Center viste at befolkningen i de afrikanske landene var blant verdens mest homofobiske.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det hørt til sjeldenhetene at lovene har blitt håndhevet. Etter at president John Magufuli kom til makta i 2015 skal dette ha endret seg.

Vold mot homofile, biseksuelle og transpersoner skal ha økt i omfang og flere har blitt arrestert.

Makonda lar seg ikke bevege av kritikken. Han mener at det er bedre at andre land blir sinte, enn at gud blir det. Homofile tråkker på verdiene til både kristne og muslimer i Tanzania, ifølge guvernøren.