Starter nettverk for foreldrene

Advokat Ellen Moen mener at Norge må hjelpe foreldre til kidnappete barn. Nå starter hun stiftelsen NO CHILD, som skal bli et nettverk for foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelsen vil bli bygd opp etter samme modell som danske Daphne. Den danske organisasjonen styres også av advokater, og kan vise til positive resultater. Organisasjonen finansieres av blant annet det danske innenriksdepartementet.

Nå ønsker advokat Ellen Moen å lage et tilsvarende nettverk i Norge.

- Det er viktig at foreldrene har et sted der de kan få tips og råd om hvordan de skal gå fram, sier Moen.

Kompetansesenter

Advokaten har de siste åra hatt flere kidnappingsaker av dette slaget. Hun må stadig gå opp de samme løypene.

- Jeg tror det er viktig at vi klarer å bygge opp et kompetansesenter. Jeg ser for meg en stiftelse med et styre som knytter til seg fagpersoner innen forskjellige faggreiner. De som opplever dette trenger hjelp på flere områder, sier Moen.

Hun har vært på studieturer til Danmark, og den nye stiftelsen er tenkt som en norsk samarbeidspartner for danske Daphne.

- Dette er en relativt ny problematikk i Norge. Det er viktig å jobbe for at dette temaet blir belyst, slik at de det gjelder får hjelp, mener Moen.

Støtteapparatet vil foruten jurister bestå av barnepsykologer og mennesker med erfaring med barn.

- Etter hvert som det dukker opp nye saker er det viktig at vi samler erfaringene, framholder hun.

Økning

Kripos har 59 uløste kidnappingssaker på sitt bord. Flere av dem er gitt opp. De bortførte barna er funnet, men politiet har ingen mulighet til å hente dem tilbake til Norge.

- Vi er helt avhengige av at det landet barna er ført til har skrevet under den internasjonale konvensjonen om barnebortføring, sier avsnittsleder i Interpol, politioverbetjent Helge Tangen.