Starter ny antirasistisk folkebevegelse

Antirasister og ungdomspartiene mener SOS Rasisme er et hinder for antirasistisk arbeid i Norge.

MØTTE PARTIENE I GÅR: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, opplever at mange personer vil jobbe mot rasisme, men at de ikke vil engasjere seg i SOS Rasisme. Sammen med ungdomspolitikerne vil hun starte en ny ungdomsorganisasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MØTTE PARTIENE I GÅR: Leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, opplever at mange personer vil jobbe mot rasisme, men at de ikke vil engasjere seg i SOS Rasisme. Sammen med ungdomspolitikerne vil hun starte en ny ungdomsorganisasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungdomspartiene og Antirasistisk senter starter en ny grasrotorganisasjon mot rasisme. Målet er å overta SOS Rasismes posisjon blant unge og voksne.

- SOS Rasismes handlinger de siste årene tjener ikke det antirasistiske arbeidet. De forvalter ikke ansvaret riktig i dag, sier leder i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

Dagbladet avslørte i fjor flere tilfeller av falske identiteter i kontingentkrav utsendt fra SOS Rasisme. Av 40 000 registrerte medlemmer har flere vist seg å være falske. Staten og Oslo kommune krever foreløpig tilbake over 4,2 millioner kroner. En politianmeldelese kan komme i løpet av denne måneden.

I februar avsluttet norske jøder sitt samarbeid med SOS Rasisme, etter at flere sentrale medlemmer kom i politiets søkelys etter tyveri av et Israel-flagg. Organisasjonen domineres av miljøet i det kommunistiske partiet Tjen Folket.

Starter på nytt En bred front av ungdomspartier stod sentralt i arbeidet med å danne SOS Rasisme på 80-tallet. I dag er dommen hard:

HÅPER FLERE TRÅR TIL: Som statsminister hyllet Kåre Willoch SOS Rasismes sitt slagord i 1986. Nå er han usikker på om SOS Rasisme er skikket til å være antirasistisk vaktbikkje. FOTO: AGNETE BRUN/Dagbladet
HÅPER FLERE TRÅR TIL: Som statsminister hyllet Kåre Willoch SOS Rasismes sitt slagord i 1986. Nå er han usikker på om SOS Rasisme er skikket til å være antirasistisk vaktbikkje. FOTO: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer

- Lederne i SOS Rasisme drar navnet ned i søla. Det finnes gode krefter der, men SOS Rasisme er ikke lenger er en seriøs aktør og de lammer det antirasistiske arbeid, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

I går startet arbeidet med å bygge en ny ungdomsorganisasjon. Målet er lokallag og tusenvis av aktivister landet rundt.

Rød Ungdom, Unge Høyre, AUF, Fpu, SU, Unge Venstre, Senterungdommen møttes for å starte arbeidet. De vil oppfordre sine rundt 20 000 medlemmer til å støtte initiativet og hjelpe til med å gi organisasjonen en selvstendig økonomi.

- Vi trenger en skikkelig bredde på den antirasistiske kampen, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.

- Korrumpert Unge Høyre håper en ny organisasjon holder partiene på avstand og ikke domineres av en ideologisk fløy, slik kommunistpartiet Tjen Folket i dag drifter SOS Rasisme som en egen front.

VIL BIDRA: Dersom en ny bred antirasistisk organisasjon stiftes vil KrFu oppfordre  medlemmer til å støtte det, sier KrFU-leder Elisabeth Løland. Foto: Sigurd Fandango
VIL BIDRA: Dersom en ny bred antirasistisk organisasjon stiftes vil KrFu oppfordre medlemmer til å støtte det, sier KrFU-leder Elisabeth Løland. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

- SOS Rasisme er så korrumpert at det ikke er en arena antirasister kan bruke. En ny organisasjon må ledes av antirasister. Man må også ungå bindinger til partier, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim til Dagbladet.

Uenig SOS Rasisme er ikke begeistret for initiativet.

- Denne planen fra Antirasistisk senter ser ut til å være lagd mer for å ramme SOS Rasisme enn rasismen. Vi vil aldri overlate antirasismen til partier som har ansvaret for å sende tusenvis av flyktninger tilbake til krig, sier nestleder Kenneth Fuglemsmo.

Han tror ikke et nytt initiativ kan erstatte SOS Rasisme og mener Antirasistisk senter misliker dem.

- Vi har i 25 år vært fremst i kampen mot rasisme og vil fortsette å ha stor betydning i årene framover, sier Fuglemsmo,

HÅPER PÅ BREDDE: - I dag trenger vi skikkelig bredde på den antirasistiske kampen, sier Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HÅPER PÅ BREDDE: - I dag trenger vi skikkelig bredde på den antirasistiske kampen, sier Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Han reagerer spesielt på at Fpu slutter opp om initiativet.

- De som vil samarbeide med Fpu mot rasisme, har ikke skjønt noe om hvem som fremmer rasisme i vårt samfunn. Det som samler denne fronten er kamp mot SOS Rasisme, ikke mot rasisme, sier Fuglemsmo.

Fuglemsmo er også leder i Tjen Folkets ungdomsparti, Revolusjonær kommunistisk ungdom som dominerer ledelsen og flere lokallag i SOS Rasisme.

- Hardt arbeid Partapuoli får daglig opprigninger fra engasjerte unge som vil jobbe mot rasisme. Hun tror en allianse av norsk antirasister og ungdomspartiene kan skape en ny grasrotorganiasjon.

- Alle ungdomspartiene står nå samlet om initiativet og vi er enige om at det trengs en bred og sterk antirasistisk ungdomsorganisasjon som er velfungerende og samlet. Nå skal det arbeides systematisk videre. Planene virker realistiske, sier Partapuoli.

- DRAS NED I SØLA: AUF-leder Eskil Pedersen mener dagens lederskap i SOS Rasisme drar organisasjonen ned i søla. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- DRAS NED I SØLA: AUF-leder Eskil Pedersen mener dagens lederskap i SOS Rasisme drar organisasjonen ned i søla. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kommer til kreve mye hardt arbeid å stable på beina en slik landsdekkende organisasjon, sier understreker hun.

- Mister engasjementet Den profilerte antirasisten Henrik Lunde mener SOS Rasisme i flere år har pasifisert ungdom, heller enn å bidra til antirasistisk arbeid.

- Det er trist å se at så mange ungdommer melder seg inn i SOS Rasisme uten å få drevet med antirasisme. De blir oftest satt til medlemsverving og mister engasjementet, sier Lunde.

I dag jobber Lunde som fagansvarlige for inkludering i Norges fotballforbund. Han understreker at han uttaler seg som privatperson.

Lunde er har fulgt avsløringene av fiktive medlemmer og pengebruken i SOS Rasisme det siste året.

- Det får politiet ta tak i. Det viktigste er at Norge har en bred organiasjon mot rasisme. Der kan ungdomspartiene spille en viktig rolle, slik de gjorde da SOS Rasisme ble opprettet på 80-tallet, sier Lunde.

Vil satse Ungdomspolitikere tar utfordringen i mot på strak arm.

- Flere jeg kjenner som er uttalte antirasister ønsker ikke å være med på arrangementer i regi av SOS Rasisme. Den plassen som nå finnes må fylles. Vi blir gjerne med å skape en ny arena, sier RU-leder Iver Aastebøl til Dagbladet.

Leder Ola Magnus Linge i Sosialistisk Ungdom mener mange antirasister ønsker «en troverdig plattform for å jobbe», men ikke finner en.

- De har opplevd SOS Rasisme som et hinder for å drive antirasistisk arbeid, på grunn av hvordan det drives. Ser vi på Amelie-saken, så er potensialet for å mobilisere blant både voksne og unge stort, sier Linge.

- MÅ VÆRE UAVHENGIG: Leder Unge Høyre, Henrik Asheim, er opptatt av at partiene bare skal være fødselshjelpere for en ny organisasjon. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
- MÅ VÆRE UAVHENGIG: Leder Unge Høyre, Henrik Asheim, er opptatt av at partiene bare skal være fødselshjelpere for en ny organisasjon. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- En utfordring med brede organisajoner kan være at interne uenigheter gjør det vanskelig å få noe gjort?

- Det er klart. Men vi vil jobbe for bredde og et sted der alle antirasister kan være med, sier Linge.

- Trenger bredde Unge Venstre tror det er mulig å bygge en bredene plattform enn SOS Rasisme er i dag.

- Vi trenger skikkelig bredde på den antirasistiske kampen. Det er viktig med en bred folkebevelgelse, sier leder Sveinung Rotevatn.

Medlemstriksingen avdekket i SOS Rasisme er den største i norgeshistorien, som er kjent, både målt i antall medlemmer og i pengekravene staten og andre givere retter mot organisasjonen.

- TRIST: Sosiolog og profilert antirasist Henrik Lunde mener at mange unge menesker som melder seg inn i SOS Rasisme ender opp med å verve på gata, ikke med å drive antirasistisk arbeid. - Det er trist, sier Lunde. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- TRIST: Sosiolog og profilert antirasist Henrik Lunde mener at mange unge menesker som melder seg inn i SOS Rasisme ender opp med å verve på gata, ikke med å drive antirasistisk arbeid. - Det er trist, sier Lunde. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Medlemmer Dagbladet har intervjuet og dokumenter som er avdekket forteller om et politisk kupp i SOS Rasisme ledet av stalinister som beriker sitt parti Tjen Folket på SOS Rasismes regning.

Snur «La oss aldri glemme at ethvert menneske har krav på medmenneskelig toleranse og aktelse. Det er dette som har funnet sitt enkle uttrykk i ordene «Ikke mobb kameraten min!»»

Ordene tilhører tidligere statsminister Kåre Willoch og var en hyllest til SOS Rasisme i hans nyttårstale i 1986. I dag ivrer han for antirasistisk arbeid, men håper at nye krefter vil trå til.

 - Jeg ser veldig godt behovet for en antirasistisk organisasjon. Men jeg vet ikke om SOS Rasisme i dag er den rette vaktorganisasjonen, sier Kåre Willoch.

- Har ventet lenge Tidligere leder i SOS Rasisme, Khalid Salimi, støtter planene og vil bidra i oppstarten.

- Vi er mange som har ventet lenge på denne dagen. Da vi startet opp SOS Rasisme på 80-tallet var det et unikt prosjekt, et samarbeid nettopp mellom Antirasistisk senter og ungdomspartiene. Nå skjer det igjen og det skrives historie, sier Salimi

- HAR VÆRT HINDER: SU-leder Olav Magnus Linge mener SOS Rasisme har vært et hinder i det antirasistiske arbeidet. Foto: Kraftverk / Sosialistisk Ungdom / Scanpix
- HAR VÆRT HINDER: SU-leder Olav Magnus Linge mener SOS Rasisme har vært et hinder i det antirasistiske arbeidet. Foto: Kraftverk / Sosialistisk Ungdom / Scanpix Vis mer

Han røk uklar med miljøet rundt Tjen Folket og dagens ledelse i SOS Rasisme da Akp befestet sin posisjon i SOS Rasisme på 90-tallet. Deretter forsvant fra organisasjonen og har de siste årene ledet den flerkulturelle Mena-festivalen.

- Jeg håper å være med som støttespiller framover. I dag må man tenke mye bredere i kampen for menneskeverd og mot rasisme enn tidligere. Det håper jeg en ny antirasistisk bevegelse får til, sier Salimi.

KRITISK: Grunnlegger og tidligere leder av SOS Rasisme Khalid Salimi langet ut mot ledelsen i SOS Rasisme i fjor etter avsløringene hvordan Tjen Folkets medlemmer har de best betalte stillingene i organisasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
KRITISK: Grunnlegger og tidligere leder av SOS Rasisme Khalid Salimi langet ut mot ledelsen i SOS Rasisme i fjor etter avsløringene hvordan Tjen Folkets medlemmer har de best betalte stillingene i organisasjonen. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer