Starter nye gassamtaler

Russland og Ukraina startet nye samtaler i et forsøk på å løse gasskrisen tirsdag. Gassleveransene til Europa er nå tilbake på normalt nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainske representanter møtte tirsdag ledelsen i det russiske gasselskapet Gazprom til et krisemøte i Moskva.

Krisen startet etter at Russland kuttet gassleveransene til Ukraina 1. januar, etter at Ukraina nektet å gå med på en firedobling av gassprisene. Gasskonflikten spredde seg etter kort tid til flere europeiske land, som opplevde at gassleveransene fra Russland, som går via Ukraina, minket kraftig.

Russland har anklaget Ukraina for å stjele av gassen, noe Ukraina benekter på det sterkeste. Russland har gjentatte ganger de siste fem årene anklaget Ukraina for å stjele gass.

Vil erstatte gassen

Tirsdag var gassleveransene til Europa tilbake på normalt nivå, og Gazprom lover å erstatte den forsvunne gassen.

– Europeiske forbrukere skal få erstattet den gassen som Ukraina har stjålet. Vi skal erstatte den med våre egne ressurser, men det er ikke en situasjon som kan vare evig, uttalte Gazproms talsmann Sergei Kuprijanov under en pressekonferanse i Moskva tirsdag ettermiddag.

Han understreket samtidig at Gazprom sto fast på sitt syn i møte med de ukrainske utsendingene.

– Vi har ingen intensjoner om å inngå kompromisser, sier Kuprijanov.

Bekymring i EU

Gasskonflikten har skapt uro i Europa, som får en fjerdedel av alle gassleveranser fra Russland. 80 prosent av dette kommer via rørledninger som går gjennom Ukraina.

– Situasjonen viser hvor sårbar unionen er for gassmangel, sier EUs Energikommissær Andris Piebalgs.

Onsdag vil EU-representanter møte med representanter fra gassindustrien for å diskutere hvordan de skal forholde seg til den pågående krisen, samt sikre seg mot fremtidige trusler mot Europeisk gassleveranser.

– Vi må alltid være forberedt på å levere energi til våre borgere, sier Piebalgs.

Kritiserer Russland

Både Russland og Ukrina appellerte tirsdag til EU for hjelp. Russlands statsminister Michael Fradkov ba EU om å sette press på Ukraina for å sikre at gassen som går gjennom landet virkelig når Europa. Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko ba på sin side EU om å megle i striden. Han kaller striden for «et forsøk på utpressing fra russisk side».

Også USA kritiserer Russlands handlemåte i den pågående striden.

– Med tanke på at det er midt på vinteren i Europa er det forkastelig å bruke energi for å oppnå politiske mål, sier talsmann Sean McCormack i det amerikanske utenriksdepartementet.

(ANB-AP)

I SAMTALER: Russland og Ukraina er i samtaler etter en tid med svært stor usikkerhet om gassleveransene både til Ukraina og resten av Europa. Bildet er fra det ukrainske selskapet Ukrtransgaz.