Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Starter Piratparti

Målet er å slippe fildelingen fri og avskaffe opphavsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbbladet.no): I Sverige har det kommet et nytt politisk initiativ: Piratpartiet.

Det nye innslaget i svensk politikk ble lansert første nyttårsdag.

- Riksdagen og regjeringen vil kriminalisere 1200000 svensker. De gamle partiene duger ikke lenger, sier en av initiativtagerne Rickard Olsson, til Dagbladet.no.

Den 38 år gamle datakonsulenten har ingen tidligere erfaring med politisk arbeid. Han er overveldet over responsen de har fått etter at partiet ble lansert mandag kveld.

- Vi har fått inn drøyt 3 400 underskrifter til nå. Vi sa til hverandre at hvis vi ikke hadde fått inn hundre innen slutten av januar, skulle vi gi oss, sier Olsson.

I går kveld droppet de urlen i fildelingsmiljøet. Etter det har alt gått med rakettfart.

- Det finnes mellom 800 000 og 1 100 000 aktive fildelere i Sverige, og alle er lei av å bli kalt kriminelle. Vi trenger 225 000 stemmer for å komme forbi sperregrensen på fire prosent. Hvis vi klarer det, har vi tenkt å bruke posisjonen til å avskaffe opphavsretten, skriver partiet på sin hjemmeside.

Etter feministene

Det begynner nesten å ligne en trend, svenskenes stadige nye partidannelser. Feministisk Initiativ var det store samtaleemnet i fjor.

Og nå følger altså datanerdene og nettanarkistene etter.

- Piratpartiet står for avskaffelse av av immaterielle rettigheter (opphavsrett, patenter, varemerker och mønsterbeskyttelser) med alle konsekvensene dette medfører. Vi tar ikke stilling i noen andre politiske spørsmål, særlig ikke fordelingspolitiske spørsmål, skriver Piratene.

- Det er alt for tidlig å si noe om hvem vi skal samarbeidet med hvis vi får representanter inn i Riksdagen, sier Olsson til Dagbladet.no.

Han håper aller helst at de andre partiene blir påvirket av Piratpartiet så de endrer sin politikk. Da vil ikke Piratpartiet trengs lenger. Olsson forteller at dvd-Jon er en av hans helter.

Ut over avskaffelse av opphavsrett og kamp for fildelerne, vil ikke Piratene si noe mer om sin politikk. Men de lover å gå inn for at den svenske justisministeren Thomas Bodström ikke skal få noen flere oppdrag. Bortsett fra å kanskje selge pølser utenfor riksdagsbygningen.

HELT NYTT PARTI: Piratpartiet er så ferskt at de ikke har laget pressemateriell eller bilder enda. Initiativtager Rickard Oslsson lover at det kommer snart.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media