Gjerdrum-raset

Starter søket i rasområdet: - Risikofylt aksjon

Politiet og letemannskapene starter i morgentimene lørdag nye søk i skredområdet i Gjerdrum.

Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): Lørdag morgen er ni personer fortsatt savnet etter leirskredet på Ask i Gjerdrum natt til onsdag.

Leteaksjonen, som ble stanset i 17-tida fredag kveld på grunn av mørket, starter opp igjen lørdag morgen. Det er nå iverksatt søk med hund på rasområdet, opplyser Dagbladets fotograf på stedet.

- Vi er i ferd med å iverksette ute i felt nå i rasområdet, sier innsatsleder i politiet, Roy Alkvist, på en pressebrifing lørdag morgen.

- Dette er en jobb som innebærer en viss form for risiko. Selve aksjonen er en risikofylt aksjon, sier han, og opplyser at forholdene på rasområdet er like som fredag.

Det er ikke gjort nye funn i løpet av natta.

HØY BEREDSKAP: Letemannskapet har lørdag morgen beveget seg ut i skredområdet med hund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØY BEREDSKAP: Letemannskapet har lørdag morgen beveget seg ut i skredområdet med hund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Håp om å finne overlevende

Alkvist opplyser at det vil være mannskap fra brann, helse og politi i området lørdag.

Politiet betegner leteaksjonen som en redningsaksjon, og Alkvist opplyser at de har håp om å finne overlevende.

Fredag ble det første dødsfallet bekreftet. Vedkommende vil bli obdusert, og kan bli identifisert lørdag.

Alkvist sier at han har stor forståelse for at familiene som savner noen etter raset på Ask, opplever det som frustrerende at det tar tid før offeret blir identifisert.

- Vi er klar over at det er en kinkig og lei situasjon med at vi får et funn, og at vi ikke får varslet pårørende. At det sitter mennesker og lurer på hvem det er. Vi forstår at det er frustrerende, sier han.

Svensk kriseteam forlot Gjerdrum

Et svensk USAR-team fra Vest-Sverige, bestående av et mannskap på 14, forlater lørdag leteaksjonen i Gjerdrum.

Et USAR-team ble sendt til Gjerdrum fra Trondheim fredag ettermiddag. Da annonserte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at de ikke trengte forsterkninger fra Sverige lenger.

- Det har vært vanskelige omstendigheter og et komplisert redningsarbeid, men samarbeidet med den norske redningsledelsen har fungert veldig bra, sier Kent Kockum, NUSAR-teamleder i Greater Göteborg redningstjeneste, i en pressemelding og fortsetter:

- Denne typen innsats og samarbeid gir mange leksjoner og erfaringer som vi vil ha stor nytte av i framtida, sier han.

I pressemeldingen heter det at det svenske teamet er forberedt på å kunne sende ytterligere forsterkninger til Norge dersom det er nødvendig.

NVE har publisert nye bilder fra rasområdet i Gjerdrum. De viser enorme ødeleggelser. Foto: JARAN WASRUD / NVE Vis mer

Skredet overvåkes nøye

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at det lørdag, tre døgn etter at skredet startet, fortsatt går avskallinger i Gjerdrum-skredet.

- Det overvåkes nøye, sier regionsleder Toril Hofshagen i NVE lørdag morgen.

- Det har også gjennom natten vært nye avskallinger, som påregnet, på den nordøstlige delen av skredområdet. Det er en viktig del som overvåkes kontinuerlig, hvordan skredet eventuelt foretar nye avskallinger, sier Hofshagen.

Hun opplyser at man ikke har hatt et kvikkleireskred av denne dimensjonen i Norge siden 1893.

Video: Räddningstjänsten Storgöteborg Vis mer

Brukte natta til planlegging

Søket fredag kveld og natt ble vurdert som for risikabelt for redningsmannskapene å bevege seg på bakken i rasområdet i mørket. Dette henger blant annet sammen med at det blir vanskelig å overvåke skredkanten.

Rasområdet ble kontinuerlig og aktivt overvåket gjennom kvelden og natta av politiets droner, og av mannskaper som blant annet har varmesøkende utstyr.

Foruten å aktivt overvåke rasstedet, brukte politiet og øvrige redningsressurser kvelden og natta til å planlegge og forberede oppstart av nye søk fra bakkenivå så snart lyset ankom lørdag.

Foto: Ørjan Nerland/NGI Vis mer

Har håp

Innsatsleder Geir Sønderål i brannvesenet sa til Dagbladet fredag at de gjennom natta skulle planlegge oppstart av morgendagen.

De jobbet også med å få lagt strøm til boligene som er evakuert, for å sikre restverdi i forhold til kulde. De prøvde å få opp fasiliteter som telt og varme til USAR-gruppa, som skal jobbe lørdag.

- Vår tanke er at vi søker i håp om å finne overlevende. Det er vanskelig å si hva som skulle berge dem, men bygningsmasser er fanget opp. Det kan være rom som er intakte, hvor folk kanskje oppbevarte seg. Det er det håpet vi har, sett fra mitt ståsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer