TVANGSOBSERVERES: Anders Behring Breivik vil trolig tvangsobserveres i Ila fengsel fra onsdag av.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TVANGSOBSERVERES: Anders Behring Breivik vil trolig tvangsobserveres i Ila fengsel fra onsdag av. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Starter tvangsobservasjon på onsdag

Anders Behring Breivik vil bli observert i et spesialbygd rom i Ila fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag denne uka starter den planlagte tvangsobservasjonen av terrorsiktede Anders Behring Breivik (33), skriver Aftenposten.no.

- Noen praktiske detaljer planlegges fortsatt, og vi regner med at vi skal komme i gang onsdag. Vi må likevel ta forbehold, for det er knyttet utfordringer til dette, opplyser psykiater og seniorforsker Pål Hartvig ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst til avisa.

Det er hovedsaklig sykepleiere og hjelpepleiere som skal observere Breivik. De deles i to dagskift bestående av fire personer og ett nattskift med to personer. De skal oppholde seg sammen med Breivik i det spesialbygde rommet, som er rundt 60 kvadrameter stort og rektangulært, skriver Aftenposten.

Det var Oslo tingrett som besluttet at Breivik skal tvangsinnlegges, etter et ønske fra de rettsoppnevnte psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Breivik signaliserte først at han ikke ønsket nye sakkyndige og han vil ikke samarbeide med dem, men etter at det ble kjent at Høyesterett forkastet anken om å begjære nye sakkyndige, ombestemte han seg.

- Har han kommet fram til at han vil samarbeide med de to nye sakkyndige, sier hans forsvarer Geir Lippestad.