LO-leder Roar Flåthen startet valgkampen på LOs representantskapsmøte i dag. Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
LO-leder Roar Flåthen startet valgkampen på LOs representantskapsmøte i dag. Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Starter valgkamp for de rødgrønne

Løpet ikke kjørt, mener LO-leder Roar Flåthen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vært veldig heldige i snart åtte år, ikke minst under finanskrisa, hatt en regjering som har lyttet til oss, nå står vi overfor et valg.
Den politiske situasjonen er litt usikker. Mitt budskap er dette slaget er overhodet ikke kjørt. Hvis vi greier å overbevise våre medlemmer om at bedre med rødgrønn politikk er bedre enn blå vil meningsmålingene snu. Det er bare å brette opp arma, nå er Jens i gang, og kongressen skal også være politisk verksted i valgkampen, sa Flåthen.

Fleksibilitetsmas LO-lederen brukte LOs representantskapsmøte i dag til å trekke opp skillene mellom de borgerlige partiene og de rødgrønne, og minne om hva som står på spill ved et regjeringsskifte.
- Høyrepartiene angriper oss hele tida. De skal fjerne de bestemmelsen som gjør av vi får betalt ubekvem arbeidstid. At arbeidsmiljøloven er gammeldags, er noe stort tull. Mye av fleksibilitetsmaset deres er økonomisk begrnnet, sa Flåthen.

Frekt av Høyre Han angrep Høyre som vil fjerne formueskatten.
- Hvorfor kan ikke Stein Erik Hgen, Olav Thon og de der få skattelette? De gjør jo så mye bra ellers, de betaler skatt fordi de har ansatte. Det er litt sånn Høyre argumenterer. Vi har også sagt at det er ting ved formueskatten. Men det er noe annet enn å fjerne 15 milliarder på statsbudsjettet. Det skulle bare mangle at ikke de 500 rikeste skulle bidra inn i felleskassa. Det er ganske frekt at Erna tar LO til inntekt for sitt syn, det illustrerer hvor dårlige argumenter de har, sa Flåthen.

Varsler pensjonsoppgjør
Flåthen varslet av neste års hovedoppgjør bør brukes til å rydde opp i pensjonssystemet.
- Pensjon i privat sektor må settes på dagsorden i 2014, fordi pensjon i privat sektor er uoversiktlig, og utviklingen går ikke i riktig retning. Vi gjorde kjempejobb i 2004 da vi løftet 600 000 inn i en form for tjenestepensjon. Men vi ser mer og mer at dette er blitt en minimumsordning som legges til grunn. Ytelsespensjon blir det mindre og mindre av. Vi må rydde opp i rotet, og få mer samordnede ordninger i privat sektor, sa Flåthen.

Reallønnsvekst Han sa det også er store skjevheter i pensjonssystemet i offentlig sektor, men at det er i privat sektor det først og fremst er viktig å rydde opp. Tariffoppgjøret i 2014 er anledningen ifølge Flåthen. Han understreket at dette er er råd fra han, siden han selv går av som LO-leder i år. For årets mellomoppgjør sa Flåthen at LO vil kreve å opprettholde kjøpekraften og sikre lavtlønnsprofil.
Flåthen slo fast at frontfagsmodellen fungerer godt.
Lønnsveksten i fjor ble rundt 4 prosent for alle grupper i privat og offentlig sektor. Det siste tiåret har norske lønnsmottakere fått 30 prosent reallønnsvekst.