Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Starter valgkampen der 300 ble massakrert

USAs president Donald Trump holder lørdag sitt første store folkemøte siden pandemien brøt ut. Det skjer i Tulsa der en hvit mobb drepte opptil 300 afroamerikanere i 1921.

KLAR FOR VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, reiser lørdag til Tulsa for å holde et svært folkemøte. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo
KLAR FOR VALGKAMP: USAs president, Donald Trump, reiser lørdag til Tulsa for å holde et svært folkemøte. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump har selv skrytt av en voldsom interesse for folkemøtet han skal holde i Tulsa i Oklahoma lørdag kveld. De ivrigste tilhengerne har allerede ventet utenfor arenaen i et par dager. Lokale helsemyndigheter er imidlertid dypt bekymret for konsekvensene av å samle 20 000 mennesker innendørs uten noen form for sosial distansering eller krav om å bruke munnbind.

STOR INTERESSE: President Donald Trump besøker Oklahoma og hevder at interessen rundt besøket er rekordstort. Video: The White House via YouTube Vis mer

- Store folkmengder og køer allerede i Tulsa. Valgkampen min har ikke startet ennå. Den starter lørdag kveld i Oklahoma! skriver USAs president på Twitter.

Rasistisk vold

Ikke bare virussituasjonen, men også tid og sted for arrangementet er blitt kraftig kritisert i ei tid da USA er fylt med voldsomme demonstrasjoner mot politivold og rasisme.

Oklahoma er ingen vippestat hvor Trump må kjempe hardt for å vinne. Dermed er det lite å vinne politisk på å holde folkemøtet der. Folkemøtet blir også arrangert etter «Juneteenth», 19. juni, som er dagen som brukes for å markere slutten på slaveriet i USA.

Det hindrer ikke Trump fra å legge folkemøtet sitt til byen som i 1921 opplevde en av de verste eksemplene på rasistisk vold i amerikansk historie. Opp til 300 afroamerikanere ble drept i det som blir kalt massakren på «Black Wall Street».

31. mai 1921 angrep en hvit mobb det som ble sett på som et av de mest velstående og velfungerende afroamerikanske nabolagene i USA, som ble kalt Black Wall Street. De skjøt løs mot hundrevis av tilfeldige afroamerikanere og satte fyr på butikker, hjem, hoteller, kirker og kinoer. 800 personer havnet på sykehus, og 35 kvartaler ble fullstendig rasert.

- Ikke sint

De fleste av de opp til 300 menneskene som mistet livet, ble aldri funnet, og det tidligere så velfungerende lokalsamfunnet med 10 000 afroamerikanere, ble rasert.

- Jeg er ikke sint på grunn av positiviteten besteforeldrene mine viste oss da vi vokste opp. De hadde all grunn til å være sinte, og oppdra oss til å bli negative mennesker. Men det gjorde de ikke, sier Brenda Nails Alford til The Guardian.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

Besteforeldrene overlevde massakren ved å gjemme seg under en kirke. Etter massakren reiste de tilbake til nabolaget for å være med på gjenoppbyggingen.

Mange av de drepte, skal ha havnet i massegraver på en kirkegård i nabolaget, og Alford leder en lokal komité som jobber med å få gravd opp disse for å forsøke å identifisere levninger. Dette arbeidet stanset brått da coronapandemien rammet for fullt i mars.

Ingen dømt

Massakren i 1921 skjedde under de rasistiske segresjonslovene, kalt Jim Crow.

Volden startet da en hvit lynsjemobb samlet seg utenfor fengselet i Tulsa. De krevde å få overta varetekten av afroamerikanske Dick Rowland (19). Han var feilaktig anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en ung hvit kvinne. En liten gruppe væpnete svarte menn kom for å forsvare Rowland. Det endte i et 24 timer langt blodbad.

Og mens ingen svarte noensinne ble kompensert for de store tapene de led, ble heller ingen hvite amerikanere noensinne siktet for endelsen. Fram til nylig ble det omtalt som «raseopptøyer» og ikke en massaker.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

- Handlingene taler for seg

Men selv om jakten på levninger etter massakren fortsatt er satt på vent, venter ikke Trump med å besøke byen. Mange i det afroamerikanske lokalsamfunnet er også opprørte over at Trump velger akkurat dette tidspunktet, dagen etter «Juneteenth».

- Handlingene hans taler for seg selv. Dersom det var en tabbe, kunne han ha rettet det opp. Dersom du ikke mente å komme denne helgen og forstyrre en av de mest hellige merkedagene for svarte i denne delstaten... Dersom du er en folkevalgt for alle, og dersom du respekterer oss, så hør på oss, sier delatstatssenator i Oklahoma, Kevin Matthews, til The Guardian.

Truer

Opprinnelig varslet Trump at han skulle holde folkemøtet på selve «Juneteenth», men flyttet det etter hvert til dagen etter.

Twitter truer også Trump alle som ønsker å demonstrere mot folkemøtet hans om at de vil få en røff behandling.

- En hver demonstrant, anarkist, agitator, plyndrer eller kriminell som kommer til Oklahoma, vær så snill å forstå at du vil ikke bli behandlet som du ble i New York, Seattle eller Minneapolis. Det vil være en veldig annerledes situasjon! skriver USAs president.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!