20110722: Redningstjenestene leter etter skadede og drepte etter bombeattentatet i Grubbegata. Foto: istein Norum Monsen / DAGBLADET Terrorangrepet Regjeringskvartalet
20110722: Redningstjenestene leter etter skadede og drepte etter bombeattentatet i Grubbegata. Foto: istein Norum Monsen / DAGBLADET Terrorangrepet Regjeringskvartalet Vis mer

Klokka 15.25 den 22. juli gikk en bilbombe av i Regjeringskvartalet. Åtte personer ble drept.

Uttya. Skyting. Redningsmannskaper og frivillige leter med bter etter skadede og savnede.Foto: Hans O. Torgersen
Uttya. Skyting. Redningsmannskaper og frivillige leter med bter etter skadede og savnede.Foto: Hans O. Torgersen Vis mer

Snaue to timer seinere startet Anders Behring Breivik skytemassakren på Utøya.

20110723 Stasminister Jens Stoltenberg mter Eskild Pedersen leder i AUF etter terrorhandlingen p Utya. Foto Hans A Vedlog.
20110723 Stasminister Jens Stoltenberg mter Eskild Pedersen leder i AUF etter terrorhandlingen p Utya. Foto Hans A Vedlog. Vis mer

69 personer ble skutt og drept på AUFs sommerleir.

Oslo 20190810. Bevpnet politi p trappen utenfor i al-Noor Islamic Centre mosken i Bum. Politiet har pgrepet en gjerningsmann etter en skyteepisode.Foto: Terje Pedersen / NTB
Oslo 20190810. Bevpnet politi p trappen utenfor i al-Noor Islamic Centre mosken i Bum. Politiet har pgrepet en gjerningsmann etter en skyteepisode.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Åtte år seinere rammet terroren Norge igjen.

BÆRUM 20190811 Angrep på Moske og drap på hjemmeadresse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BÆRUM 20190811 Angrep på Moske og drap på hjemmeadresse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Etter å ha drept sin egen søster, gikk Philip Manshaus til angrep på Al-Noor-moskeen i Bærum.

22.juli markering p Utya. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
22.juli markering p Utya. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den blodige «terrorstafetten»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han sov dårlig og han spiste lite. 21-åringen var selv blitt oppslukt, og nå følte han seg kallet.

På litt over ett år hadde bærumsgutten gått gjennom en forvandling. For hans nærmeste framsto det som en av mange faser. For ham selv var det langt fra flyktig.

Da Philip Manshaus lastet ned og leste manifestet til den høyreekstreme terroristen Brenton Tarrant 2. august 2019, bestemte han seg.

Ti dager seinere skjøt og drepte Manshaus sin yngre søster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, før han tok seg til Al Noor-moskeen i Bærum med et mål om å drepe så mange muslimer som mulig.

For Manshaus’ nærmeste kom angrepet tilsynelatende ut av intet. For dem som så Manshaus uten fortidas forvrengende briller, var sjokket mindre. Én hadde til og med varslet PST om bærumsgutten.

- Tegnene var egentlig ganske tydelig, men det er viktig å påpeke at det er lett å være etterpåklok, sier Jacob Ravndal, forsker ved Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo.

Se opp for dette

Ravndal er en av Norges fremste ekstremismeforskere, og har de siste åra forsket grundig på høyreekstremisme i Norge. Han var også medlem av kommisjonen som evaluerte PSTs og politiets håndtering av Manshaus’ terrorangrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer