Brannen på Sola

Startet i eldre dieselbil

Politiet frykter fortsatt at parkeringshuset på Sola kan kollapse. - Ubeskrivelig inferno, sier flyplassansatte Endre, som mistet bilen.

- UVIRKELIG: Grytidlig onsdag morgen jobber brannmannskapene fortsatt på spreng etter at en stor brann brøt ut på Sola lufthavn. Endre Lund var på jobb på Sola lufthavn da infernoet brøt ut, og beskriver flammehavet som helt uvirkelig. Video: Trym Mogen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOLA (Dagbladet): Det knaker i sammenrast betong og metall. Over tolv timer etter at den enorme brannen startet i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola, er det ennå fare for at brannen kan blusse opp. Likevel er trafikken i gang igjen på flyplassen.

Fem etasjer av parkeringshuset med plass til 3000 biler er rast sammen og varmeutviklingen i det sammenraste materialet er fortsatt enormt.

KAN KOLLAPSE: Selv om brannen nå er under kontroll, mener innsatsleder Frode Kleven at skadene er så omfattende at man fortsatt må ta høyde for at bygningen kan kollapse. Video: Trym Mogen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Det lukter svidd på Sola grytidlig onsdag morgen mens tankbilene fortsatt spruter på med alt de har og den giftige røyken siver ut på plassen like ved terminalen.

- Startet i eldre dieselbil

Vinduene på biler har eksplodert utover, og glass og bøyd metall ligger strødd. Ikke minst er de utbrente bilene synlig langt inn i parkeringshuset.

MISTET BILEN: Flyplassansatte Endre Lund. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet
MISTET BILEN: Flyplassansatte Endre Lund. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Flere hundre biler kan ha gått tapt i brannen som startet rundt 15.30 tirsdag ettermiddag og deretter spredte seg i enormt tempo.

- Vi har en formening om at brannen startet i en eldre dieselbil. Det var en far med små barn som hadde bilen som så røyk fra motoren. Plutselig sto det flammer fra den, forteller politiets innsatsleder på Sola, Frode Kleven til Dagbladet.

Det har tidligere blitt meldt at en elbil kan ha forårsaket brannen, men politiets undersøkelser så langt, som blant annet har bestått av avhør, tyder på at brannen startet i den eldre dieselbilen, som skal ha stått i parkeringshuset første etasje.

SOLA: Denne videoen viser innsiden av parkeringshuset i tilknytning Sola lufthavn kort tid etter at brannen startet. Video: Magnus Røsseland Bollmann Vis mer

- Brannen spredte seg fort derfra, sier han.

Politiet bekrefter onsdag formiddag at dieselbil-eieren er avhørt, og at forholdene rundt brannen er temmelig oversiktlig. Både avhøret av ham, andre og videobilder fra stedet bekrefter at brannen startet i en dieselbil.

- Kan fortsatt kollapse

Onsdag morgen er det fortsatt altfor risikabelt å ta seg inn i bygningen.

- Det har i natt vært en oppblussing av brannen. Fem etasjer har rast sammen i midten og lagt en sandwich ut av bygget. Det fører til en enorm varmeutvikling, sier Kleven.

Det ulmer fortsatt godt i det som en gang var parkeringshusets nederste nivå. Deler av bygget henger nærmest i løse lufta.

- Det kan fortsatt kollapse. En liten seksjon nærmest terminalen på østsiden vil muligens bli åpnet for å få ut noen av de uskadde bilene, men det kommer til å ta lang tid før brannvesenet eller noen kan ta seg inn i bygget. Vi må ta vurderinger gjennom dagen, sier innsatslederen.

ÅPNES IGJEN: Flytrafikken går igjen fra Sola onsdag morgen. Avinor sier det kan ta tid før trafikken går som normalt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
ÅPNES IGJEN: Flytrafikken går igjen fra Sola onsdag morgen. Avinor sier det kan ta tid før trafikken går som normalt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

Hundretalls biler utbrent

I løpet av natta måtte flytårnet på Sola evakueres. Tirsdag ettermiddag ble omkring 1700 personer evakuert fra flyplassen, blant annet gjestene fra Scandic Stavanger Airport, som ble nedsota i røyken.

- Vi har kjørt på med vann holdt brannen i sjakk gjennom natta. Vi har vært mer heldig med vindretningen natt til onsdag og onsdag morgen.

- Hvor store er skadene?

EKSPLODERT: Knust glass på utsiden av parkeringshuet etter den ekstreme brannen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
EKSPLODERT: Knust glass på utsiden av parkeringshuet etter den ekstreme brannen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

- Det er for tidlig å si, men vi har operert med et tresifret antall biler som kan ha brent, sier Kleven til Dagbladet.

Endre mistet bilen

All flytrafikk ble innstilt på Sola lufthavn etter brannen tirsdag, men skal etter planen starte opp igjen fra morgenen i dag. Ifølge Avinor kan det ta tid før trafikken går som normalt. For de ansatte på flyplassen blir det også en meget spesiell dag.

Dagbladet møter de første ansatte som ankommer lufthavna like etter klokka 04.00 onsdag morgen. I dag må de parkere noen hundre meter unna terminalen og bli fraktet med shuttlebuss til arbeidsplassen. Vanligvis parkerer de i parkeringshuset som brant.

- Jeg har nok garantert mistet bilen, sier Endre Lund i bakkeselskapet Aviator til Dagbladet.

Ansatte rystet

Han var på jobb tirsdag ettermiddag. Subaruen fra 2009 sto parkert like ved der brannen startet, og han ble selv vitne til flammehavet.

- Det eskalerte helt sykt og ble et inferno. Det var umulig å ikke se, sier han.

- Jeg har aldri sett noe så stort før. Det var helt ubeskrivelig, sier han.

Flyplassansatte er ikke fremmede med å være våkne klokka fire om morgenen, men stemningen om bord i shuttlebussen denne morgenen er lavmælt, og de som kommer hit hver dag reagerer med sjokk når de ser de store skadene parkeringshuset er påført.

I går måtte de taue flyene vekk fra rullebanen for å unngå røykskader. Dagens første oppdrag ble å få flyene på plass igjen.

- Det er her vi parkerer stort sett hver dag på vinteren. Det er nok mange av de ansatte som har mistet bilene sine, sier Lund.

Avinor melder onsdag morgen at det er for tidlig å svare på hvilke biler som er skadet. De vil sende ut kontaktinformasjon når situasjonen er avklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer