Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Startet som en spøk: Men her tar salg av fjell-luft fra Rocky Mountains helt av

- De 500 flaskene vi sendte ble utsolgt på fire dager.

 SVÆRT FORURENSET:  Forurensningen i Kina har skapt etterspørsel etter frisk luft. Her fra byen Harbin i 2015. 
Foto: Tao Zhang/NurPhoto
SVÆRT FORURENSET: Forurensningen i Kina har skapt etterspørsel etter frisk luft. Her fra byen Harbin i 2015. Foto: Tao Zhang/NurPhoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden satte kinesiske myndigheter farekategorien for luftforurensning fra oransje til rød i Beijing.

Dette trekket etterfølger en lengre periode med store miljøproblemer i Kina, et land der over 4000 mennesker dør som følge av dårlig luftkvalitet hver dag, ifølge en studie publisert tidligere i år.

- Nesten alle i Kina puster inn luft som er mer forurenset enn den verste lufta i USA, sier Robert Rohde, en av forfatterne bak studien, til AP.

Solgte ut på kort tid Med dette som bakteppe selges luftflasker som aldri før i verdens mest folkerike land, skriver Telegraph.

Den britiske avisa trekker fram firmaet Vitality Air - et kanadisk firma som for to måneder siden sendte sin første forsendelse med luft fra Rocky Mountains til Kina.

 LUKRATIVT:  Luft fra Rocky Mountains har slått an i Kina. Foto: Scanpix
LUKRATIVT: Luft fra Rocky Mountains har slått an i Kina. Foto: Scanpix Vis mer

- De 500 flaskene vi sendte ble utsolgt på fire dager, sier en av firmaets grunnleggere, Moses Lam, til Telegraph.

Femti ganger mer verdt enn vann
Firmaet fra Edmonton er ikke de første som har solgt luft i Kina.

Mangemillionæren Chen Guangbiao begynte i 2013 et foretak der han solgte luft fra avsidesliggende strøk til 5 yen per stykk, skriver Reuters.

Moses Lam innrømmer at det hele startet som en spøk, men at flaskene til firmaet selges for rundt 100 kinesiske yuan, noe som tilsvarer 135 kroner.

- Solgte luft til 160 euro Dette er igjen rundt femti ganger det en flaske mineralvann er verdt i landet, ifølge den britiske avisa.


Telegraph skriver at Vitality Air har siktet seg ut de største byene i Nordøst- og Sør-Kina som sitt nedslagsområd når de forbereder seg på å sende større forsendelser over fra Nord-Amerika.

- Vi forstod at det var marked for det i Kina etter å ha solgt en krukke med luft til 160 euro, sier Moses Lam til avisa.

Kull en viktig årsak Tidligere har Kinas myndigheter begrenset sin innsats for å få bukt med landets dårlige luftkvalitet, noe mange håper at skal snu etter at landet stilte seg bak klimaavtalen i Paris.

Kina er verdens største kullkonsument - en av hovedårsakene til den dårlige lufta i landet.

I overkant av 65 prosent av all energiproduksjon i Kina kommer fra kullkraftverk.

Som følge av den økonomiske oppturen i Kina, doblet landet elektrisitetstilførselen fra kullkraftverk fra 2002 til 2007. Det globale forbruket av kull økte med 26 prosent i det samme tidsrommet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media