Startet Tsjernobyl-reaktor igjen

Miljøvernorganisasjonen Greenpeace anklager russiske myndigheter for utpressing mot vestlige land, etter at reaktor 3 ved Tsjernobyl-kraftverket ble startet opp igjen i dag. Greenpeace mener at reaktoren ble startet for å tvinge mer penger fra Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Reaktor nummer 3 ved det fatale Tsjernobyl-kraftverket ble startet opp igjen i formiddag, og antas å nå full kapasitet i løpet av morgendagen.

«Utpressing», hevder Greenpeace-leder i Ukraina Andrej Kodinenko.

Ventet på penger

Ifølge nyhetsbyrået AP avsluttet den Europeiske Banken for gjennoppbygging og utvikling sine møter i Ukraina i går. På dagsorden sto blant annet bevilgninger på 800 millioner dollar til å bygge to nye og sikrere kraftverk i Ukraina. Lånesøknaden ble ikke behandlet. Dagen etter startet ledelsen ved Tsjernobyl opp reaktor 3.

- Dette er ren propaganda fra Ukrainas regjering, sier Kodienko til AP. Hensikten er å opprettholde trusselen om at Tsjernobyl ikke vil bli stengt i år 2000 hvis regjeringen ikke får penger fra Vesten, hevder Greenpeace-lederen.

Internasjonal avtale

Regjeringen i Ukraina har forpliktet seg til å stenge Tsjernobyl innen år 2000, dersom den får vestlige midler til å bygge opp alternative energikilder. Reaktor nummer 3 har gjennomgått omfattende opprustning siden juli ifjor, og skulle egentlig vært startet opp igjen tidligere i mai. Men oppstarten ble utsatt i påvente av den europeiske bankens møte. Da banken ikke kom til enighet i går, ble reaktor 3 vekt til live igjen. Reaktoren er den eneste «gjenlevende» etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986, den verste kjernekraftulykken i verdenshistorien.

OPPSTART: Reaktor 3 ved det fryktede Tsjernobyl-kraftverket ble startet opp igjen i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer