Startskudd for videre klimainnsats

Dagens klimaforlik er viktig plattform for det videre klimaarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen kom med en katastrofalt dårlig klimamelding. Det var nødvendig at opposisjonen, satt press på regjeringen. FNs klimapanel sier at økningen i utslippene stoppes i 2015 og at i 2050 må utslippene være redusert med opptil 85 prosent. Derfor er det viktig å slå fast at klimaforliket ikke representerer målstreken, men heller startskuddet for det videre arbeidet med å kutte klimagassutslippene.

Dagens klimaforlik inneholder flere gode nyheter for miljøet. Norge har hatt en stopp i utbygging av vindkraft de to siste årene. Støtteordningene har ikke utløst nye utbygginger. Klimaforliket er årsaken til at forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater er gjenopptatt. Grønne sertifikater vil være et viktig virkemiddel for å produsere mer fornybar energi, som sikrer at målene nås, samtidig som kostnaden legges på energibruk. Først når en avtale er på plass vet vi om dette er vellykket.

Det avgjørende er om energibransjen faktisk setter i gang omfattende utbygging av fornybar energi.

Klimaforliket inneholder også økt satsning på forskning på fornybar energi og CO2-håndtering. I 2010 skal bevilgningene være på 600 millioner kroner. Vi trenger å utvikle nye teknologier, men det er også viktig å satse på kommersialisering av de teknologiene som allerede er utviklet. Et stort problem er at viktig løsninger i klimakampen ikke klarer å utkonkurrere dagens forurensende og mindre energieffektive teknlologiløsninger. Store deler av de norske utslippene har vært dekket av avgifter i snart tjue år, likevel har utslippene økt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer