- Stas med jente

Representantene på Stortinget er fornøyd med at tronarvingens kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først og fremst er jeg lettet over at alt tydeligvis har gått kjapt og greit, og at alt står bra til. Og så er det jo morsomt at det er den første kvinnelige tronarving og regent på mange hundre år, som vi kommer til å få en gang i framtida, sier Kristin Halvorsen (SV) til NTB.

Halvorsen tror likevel ikke kjønnet på barnet har noe å si for monarkiets framtid.

At det ble ei prinsesse vil heller ikke ha noe å si for SVs prinsipielle motstand mot monarkiet.

Hagen positiv

- Dette er spesielt i den forstand at vi for første gang vil få en regjerende dronning, som skal ta sete i statsråd når hun blir kronprinsesse, sier Carl I Hagen (FrP).

Han tror monarkiet står sterkt i Norge, og at monarkiet vil bli styrket i mange kretser etter at en kvinnelig tronarving er født.

Statsministeren: - Historisk

- Fødselen er en historisk begivenhet, siden det er første gang en datter av Norges kronprinspar blir født som tronarving. Grunnlovens paragraf 6 ble i 1990 endret slik at begge kjønn nå har lik arverett til Norges trone. Barnet som nå er født, går derfor inn som nummer to i arverekken - etter sin far kronprinsen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Ber om velsignelse

Biskop Gunnar Stålsett påkaller høyere makter og ber om at Gud må velsigne den lille prinsessen. Han snakket med kronprinsparet for tre dager siden.

- De gledet seg veldig til denne dagen, lykken strålte ut av øynene deres, sier Stålsett, som skal døpe den lille prinsessen til NRK.

- Dette må være den største dagen i deres liv, etter bryllupet, sier Stålsett. Han sier det er ekstra stas at det blir en kvinnelig arvtaker til tronen.

- Det er nesten som om det er en kommentar til moderne historie at vi får en regjerende dronning.