«Stasi 2.0»

Tysk etterretningstjeneste spionerte ulovlig på private pc\'er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Den tyske innenriksministeren Wolfgang Schäubles forslag om å gjøre overvåking av landets innbyggere over internett og spionering på folks datamaskiner lovlig, har møtt kraftig kritikk.

Den siste tiden har debatten rast, bloggere kaller forslaget for «Stasi 2.0» og frykter en ny overvåkingsstat i Tyskland.

Justisminister Brigitte Zypries har hittil ikke latt seg overbevise, og avviser at en slik lov vil vedtatt.

Minister Schäuble mener at rettsstaten må settes til side for å unngå terrorangrep i Tyskland:

- Det grunnleggende prinsippet om uskyld betyr at vi heller lar være å dømme 10 skyldige enn å dømme en uskyldig. Men dette prinsippet kan ikke gjelde når vi må beskytte oss mot angrep. Er det riktig å si: Jeg vil heller la det skje 10 terrorangrep enn å forsøke å forhindre en som kanskje ikke planlegger å utøve et slikt angrep? Etter min mening ville det vært feil, sa politikeren til nyhetsmagasinet Stern.

Rettsstaten er ingen hacker

Informatikerne - som er yrkesgruppen som må hjelpe overvåkningstjenesten med å bygge regjeringstrojaneren, som de kaller den - er opprørte.

- Rettsstaten må oppføre seg korrekt og kan ikke bruke metoder som kriminelle hackere bruker, sier informatikk-amanuensis ved Humboldt-universitetet i Berlin, Constanze Kurz, til ZDF.

<strong><B>HARDT Å VÆRE ANSVARLIG FOR RIKETS SIKKERHET:</strong></b> Innenriksminister Wolfgang Schäuble har lidd samme skjebne som sin forgjenger Otto Schily: Tysklands innenriksministre begynner gjerne som mer eller mindre liberale politikere og ender opp med å foreslå og vedta lover som griper inn i  tyskernes privatsfære. Her er fra venstre  EU-kommisjonens visepresident Franco Frattini, tysk justisminister Brigitte Zypries, Wolfgang Schäuble og USAs Secretary of Homeland Security Michael Chertoff på en anti-terror-konferanse i Berlin i april i år. Foto: Scanpix
HARDT Å VÆRE ANSVARLIG FOR RIKETS SIKKERHET: Innenriksminister Wolfgang Schäuble har lidd samme skjebne som sin forgjenger Otto Schily: Tysklands innenriksministre begynner gjerne som mer eller mindre liberale politikere og ender opp med å foreslå og vedta lover som griper inn i tyskernes privatsfære. Her er fra venstre EU-kommisjonens visepresident Franco Frattini, tysk justisminister Brigitte Zypries, Wolfgang Schäuble og USAs Secretary of Homeland Security Michael Chertoff på en anti-terror-konferanse i Berlin i april i år. Foto: Scanpix Vis mer

- Hos yngre brukere speiler harddisken igjen livet deres. Her kan man se folks hobbyer, preferanser, private e-poster - her ligger et helt liv, forteller Kurz.

Kurz er mot innenriksminister Schäubles forslag av flere grunner:

- Hvordan vil man bruke dette som bevis? En trojaner kan manipulere harddisken som den vil. Da kan man ikke lenger si hva som allerede befant seg på harddisken og hva som er blitt endret.

Spionerte ulovlig

- Regjeringstrojanere og internettvalg - det er et farlig samspill for demokratiet, sier IT-ekspertene Rüdiger Grimm, IT-professor, og Dr. Klaus Brunnstein til ZDF.

Nå viser det seg at den tyske etterretningstjenesten allerede siden 2005 i all hemmelighet har spionert på private datamaskiner via internett. Spioneringen har fortsatt også etter at tysk høyesterett i februar i år slo fast at det ikke var tillatt.

Tyske politikere reagerte med skarp kritikk på regjeringens tilståelse, siden en slik overvåking bryter tysk lov. Nå har Schäuble stoppet overvåkingen av private computere - foreløpig.

Martin Bernsen er informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste, PST, og forklarer hvordan en overvåking av denne type fungerer i Norge:

- Teknisk sett er det er mange måter å komme seg inn i en datamaskin på. Man kan gå inn fysisk og ta en kopi av harddisken eller man kan bruke trojanere. Jeg ønsker ikke å gå inn på hvordan vi gjør det konkret.

Overvåkning av privatpersoner datamaskiner er kun lovlig med en rettskjennelse fra en dommer.

- Det er relativt strenge krav for at vi kan drive såkalt kommunikasjonskontroll, som for eksempel rom- og telefonavlytting. Vi trenger rettens kjennelse, det vil si at vi må gå til en dommer og få tillatelse. Å se hva som er på en PC regnes som en ransakelse. Vi må argumentere for at vi trenger innsyn, og vi får også avslag.

FRA TERROISTFORSVARER TIL -BEKJEMPER: Otto Schily, forhenværende innenriksminister, er jurist av utdannelse og var blant forsvarerne for <a href=http://no.wikipedia.org/wiki/Rote_Armee_Fraktion>RAF</a>, den tyske terrorgruppen som herjet landet på 70-tallet. I 1980 var Schily med på å danne partiet De grønne. I hans tid som innenriksminister spionerte tysk etterretningstjeneste ulovlig på egne borgere via internett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer