Stasi-direktør kan berolige Viksveen

- Dersom en spiontiltale mot Stein Viksveen utelukkende bygger på opplysninger fra våre arkiver, kan jeg ikke tenke meg at det holder til en fellende dom. Dette er rettspraksis i Tyskland, og slik er det vel også i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktøren ved Stasi-arkivene i Berlin, dr. Peter Busse, understreker i en samtale med Dagbladet at spionens virkelige navn må bevises for en domstol.

- Disse virkelige navnene finnes ikke i våre arkiver, de såkalte SIRA-journalene. Her har vi bare dekknavnene. De virkelige navnene må i tilfelle komme fra andre kilder, sier Busse.

Fortsatt har Viksveens forsvarer, advokat Atle Helljesen, ikke fått se hva som skjuler seg bak sladdene i en del av dokumentene han har fått utlevert.

- Så langt har jeg ikke sett indikasjoner på at Politiets overvåkingstjeneste har fått Viksveens navn fra CIA, sier advokat Helljesen til Dagbladet.

Sladdingen av dokumenter er fra POTs side begrunnet med hensynet til samarbeidende tjenester. Når det er sladdet tre bokstaver, er det umulig om det er det tyske BND (Bundesnachrichtendienst) eller amerikanske CIA som er dekket over.

Vinteren 1989- 90 havnet filmede kopier med de virkelige navnene til 400000 utlendinger som hadde befatning med Stasi i CIA-hovedkvarteret i USA.

Siden det dreier seg om kopier, som både russere og amerikanere har hatt mellom hendene, er selv opplysninger fra dette arkivet problematiske i en rettssak, blir det understreket overfor Dagbladet.