Stasi-dokumenter om Kohl blir ikke frigitt

Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl fikk i dag rettens medhold i et forbud mot offentliggjøring av den østtyske etterretningstjenesten Stasis materiale om ham. Materialet er svært omfattende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kohl hevder at de rundt 9.000 dokumentsidene med opplysninger ble samlet inn og arkivert på lovstridig vis. I desember i fjor fikk han en midlertidig rettslig kjennelse for at journalister ikke skal ha tilgang til materialet, ikke engang i utdrags form.

En domstol i Berlin stadfestet onsdag denne kjennelsen. Dommen betyr et brudd med den omfattende offentliggjøringen av Stasis materiale, som har vært praksis til nå.

Den ledende dommeren i saken, Volker Markworth, sa under rettsmøtet at nesten 10 års praksis med offentliggjørelse av Stasis opplysninger om prominente personer ikke automatisk får fortsette.

- Det kommer ikke an på hvor lenge en praksis har eksistert. Det avgjørende er hvordan praksis bør være, sa dommeren.

Organisasjonen som har ansvar for Stasis etterlatte arkiver - den såkalte Gauck-myndigheten - hevdet at offentlighetens innsynsrett må gå foran Kohls krav om personlig beskyttelse. Dette er ledd i et nødvendig historisk oppgjør med DDR-regimet, ble det sagt.

(NTB)