Stasi etterforsket Olof Palme-drapet

Opprettet Palme-gruppe fire timer etter drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den østtyske etterretningstjenesten Stasi drev en egen etterforskning av drapet på Olof Palme.

Bare fire timer etter at Sveriges statsminister ble skutt og drept i Stockholm 28. februar 1986, skal Stasi ha opprettet en egen Palme-gruppe. Det viser dokumenter som den svenske avisa Expressen har fått tilgang til.

Stasi utpekte en hovedmistenkt i saken: Amir Heidari, som i dag sitter i fengsel i Sverige for grov menneskesmugling.

Dokumentene om Palme-mordet ble funnet i Stasis arkiv av historikeren Leif Björkman. I materialet finnes blant annet en kopi av passet til Heidari som viser at han reiste til Stockholm samme dag som Palme ble drept.

Heidari sier han kan bevise at han ikke var involvert i drapet på Olof Palme.

- Det stemmer at jeg tok fly til Sverige den dagen Olof Palme ble drept, men det var for å feire bursdagen til min fire år gamle sønn. Jeg kan bevise at jeg ikke hadde noe med drapet å gjøre, sier Heidari.

- Dette er helt nytt for meg, sier Stig Edquist, som ledet den svenske etterforskningen. Han bekrefter at Heidari ble avhørt om drapet.

- Flere personer sa de hadde vært sammen med ham i Sverige både 28. februar og 1. mars, og derfor ble han raskt skrevet ut av saken, sier Edquist.

DRAPSSTEDET: Den 28. februar 1986 ble statsminister i Sverige, Olof Palme, skutt og drept i Sveavägen i Stockholm. FOTO: Frida Hedberg
DRAPSSTEDET: Den 28. februar 1986 ble statsminister i Sverige, Olof Palme, skutt og drept i Sveavägen i Stockholm. FOTO: Frida Hedberg Vis mer

NTB