Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stasi fikk viktige «Lanze»-opplysninger

Den tidligere østtyske etterretningstjenesten Stasi fikk i årevis systematisk overlevert opplysninger om betydelige norske forhold fra kilden «Lanze», viser Stasi-dokumenter som onsdag ble tilgjengelige for pressen av i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg ikke truffet, sier Stein Viksveen til NTB.

I årene 1980 til 1986 registrerte eksempelvis Stasi årlig mellom 16 og 46 vesentlige opplysninger om norske forhold, framgår det av dokumentene som er gjort tilgjengelig for mediene etter at siktelsen mot Stein Viksveen ble henlagt. Dokumenter i Stasi-arkivene er i prinsippet tilgjengelige for journalister, men «Lanze»-dokumentene har i to år vært sperret på grunn av etterforskningen av Viksveen.

En første gjennomgang av dokumentene viser at Stasi mottok opplysninger regelmessig tre til fem ganger i året på første halvdel av 1980-tallet. Dokumentene som ble offentliggjort onsdag dekker tiden fra 1973 til 1987. Innholdet dreide seg både om norsk politikk, det norske forsvaret, øst-vest forhold og opplysninger om norske personer, politikere, diplomater og andre.

- Dette er ikke nytt for noen, verken for meg, statsadvokaten, overvåkingspolitiet eller Riksadvokaten. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har slått fast at de ikke danner grunnlag for bevis. Jeg føler meg ikke truffet, og som Busch sa da han henla saken mot meg: Stein Viksveen er ikke skyldig, sier Stein Viksveen til NTB.

(NTB)

Hele Norges coronakart