Stasi-oberst bekrefter at han rekrutterte «Lanze»

Stasi-oberst Manfred Elisath bekreftet i retten i dag at de rekrutterte agenten «Lanze», men det er foreløpig ikke sikkert at Svein Viksveen er identisk med Stasi-agenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stasi-oberst Manfred Elisath bekreftet i retten i Berlin i dag at det var han som rekrutterte agenten «Lanze». Det fremgår av uttalelser fra førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

- Vitnet bekreftet sin politiforklaring og ga utdypende detaljer, sier Qvigstad.

Dagens vitne er av Dagbladet og Adresseavisen identifisert som tidligere oberstløytnant i Stasi, Manfred Elisath. Han skal i sin politiforklaring tidligere ha sagt at det var han som rekrutterte agenten «Lanze» tidlig på 1960-tallet.

Qvigstad vil derimot ikke si om vitnet identifiserte journalist Stein Viksveen som agenten «Lanze», men svarer bekreftende på at spørsmålet om gjenkjennelse var et tema i avhøret. -Det er et viktig vitne, sier Qvigstad.

Motvillig

Det var ventet at avhøret av Elisath ville pågå utover ettermiddagen og kvelden torsdag. Formiddagen gikk med til spørsmål fra påtalemyndigheten, og det var usikkert når forsvarer Atle Helljesen ville slippe til.

Dagens avhør i Viksveen-saken syntes å være vanskelig og dramatisk, og tok lengre tid enn ventet. Elisath skal til dels ha nektet å svare på spørsmål.

Han skal ha tidligere ha hevdet at han var den som først rekrutterte Viksveen som agenten «Lanze» på 1960-tallet, og at han var hans første føringsoffiser.

Med Elisaths forklaring har avhørene i Berlin gått inn i en mer dramatisk fase. Flere av Lanzes føringsoffiserer skal møte i amtsdomstolen i bydelen Tempelhof i Berlin.

(NTB)