Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stasi-oberst «frifinner» Viksveen

Tidligere Stasi-oberstløytnant Heinz Becker (69) sier at den norske agenten «Lanze» ikke visste at han ble ført som kilde av den østtyske spionasjeorganisasjonen Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere Skandinavia-eksperten i Stasi, sier «Lanze» var journalist, men at han ikke kjente agentens identitet. Han går langt i å frikjenne Stein Viksveen (60), som i snart ett år har levd med spionsiktelsen.

- Jeg var ikke «Lanze»s føringsoffiser. Om jeg har truffet Viksveen, husker jeg ikke, sier Becker.

- Vi forsøkte å komme i kontakt med alle norske journalister som besøkte DDR. Om Viksveen har vært blant dem, husker jeg ikke så mange år etterpå.

- Journalistene hadde ingen anelse om at deres samtalepartnere jobbet for Stasi. Jeg utelukker ikke at mine menn forsøkte å verve noen av dem.

- På bakgrunn av slike samtaler skapte vi legender, der vi selv skrev rapporter og arkiverte dem under dekknavn. Om det ble skapt en legende rundt Viksveen, vet jeg ikke i dag.

- Jeg vet ikke om dette kan ha skjedd etter eventuelle samtaler med Viksveen, men for meg er han uskyldig i forhold til siktelsen om at han skal ha vært «Lanze», understreker Becker.

Becker er utpekt som en av «Lanze»s føringsoffiserer, men gjentar tidligere utsagn om at han aldri hadde hørt Viksveens navn før han ble konfrontert med det av representanter for Politiets overvåkingstjeneste (POT) i to avhør han har vært gjennom i Berlin.

- Mitt inntrykk er at heller ikke utsendingene fra Norge som spurte meg ut, var sikre i sin sak.

- Jeg ble forelagt en liste på 20- 25 navn på nordmenn jeg ble spurt om jeg kjente. Jeg kjente noen av dem fra Østersjø-uka. Det var fagforeningsfolk og politikere. Ingen var spioner for oss, sier Becker.