Stasi-offiser nekter avhør

BERLIN (Dagbladet): Tidligere Stasi-oberstløytnant Heinz Becker (70), utpekt som spionsiktede Stein Viksveens sjette og siste føringsoffiser, sier han vil nekte å møte til rettslige avhør i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skal jeg møte i retten til avhør, må det skje i håndjern og fotlenker. Jeg møter ikke og er beredt til å gå i fengsel om nødvendig. Dette vil jeg ikke være med på lenger, verken for en tysk eller norsk domstol, sier Becker.

- Jeg har sagt det jeg har å si, seinest i et åtte timer langt avhør med tysk og norsk politi i vår, sier han.

Sjokkert

Han er rasende over det han mener er misbruk av hans forklaringer under de rettslige avhørene av Viksveen som ble holdt i Oslo forhørsrett tidligere i uka.

Becker gir uttrykk for stor forbauselse over at han skal ha gjenkjent Viksveen ut fra bilder som ble forelagt ham under avhøret.

Forbauset

Ifølge Beckers politiforklaring, som førstestatsadvokat Lasse Qvigstad konfronterte Viksveen med i Oslo forhørsrett, har den tidligere oberstløytnanten sagt at bildet av Viksveen liknet mest på den norske kilden han hadde truffet.

Becker er like forbauset over opplysninger i politiforklaringen om at han skal ha truffet Viksveen så seint som våren 1989, der han skal ha mottatt den siste av de 498 rapportene som påtalemyndigheten mener Viksveen skal ha overlevert Stasi.

Eks-Stasi-offiseren har bestemt seg for at han ikke lenger vil kommentere realitetene i saken, om han virkelig har kjent Viksveen eller ikke, eller om han har kvittert ut for penger som skal ha gått til føringen av «Lanze».

Fiende nummer én

Ifølge påtalemyndigheten skal Becker ha vært Viksveens føringsoffiser fra 1983 til 1989.

- Det jeg hører fra Oslo, bekrefter bare at vi som arbeidet for å beskytte DDR, fortsatt er fiende nummer én for enkelte krefter i Vesten. Dette skjer ti år etter at DDR forsvant som stat. Skammelig er det, mener Heinz Becker.