«Stasi-offiserene brukte pengene til å kle seg opp»

BRUSSEL (Dagbladet): Stein Viksveen står fast på sin versjon om at utbetalingene til «Lanze» som de utpekte føringsoffiserene og instruktørene har fortalt om, ikke gikk til ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri mottatt penger fra Stasi, understreker Viksveen til Dagbladet.

Tvertom mener han at vitneforklaringen fra blant andre Heinz Becker gir ham rett i påstanden om at det ble svindlet med reiseregninger i den østtyske spionasjeorganisasjonen.

- Edgar Gladitz søkte seg bort fra avdelingen i Stasi fordi han ikke orket uregelmessighetene i pengesaker.

Tidligere oberst Gladitz (66) er utpekt som Viksveens føringsoffiser i 1977-78. Han forklarte under det rettslige avhøret i Berlin at han aldri møtte nordmannen.

Bestillingslister

Viksveen står også fast på at de to instruktørene Horst og «Monika» fortalte retten at de hadde med lange bestillingslister fra Stasi-ansatte i Øst-Berlin når de reiste til angivelige møter i Vest-Europa. Slike innkjøp kan ifølge Viksveen ha blitt finansiert av penger som ble bokført som utgifter til agenter.

- Dette handlet ikke bare om innkjøp av medikamenter som var det var umulig å oppdrive i DDR. Begge har fortalt at de handlet klær. Den ene fortalte at han ikke kunne gå rundt i «DDR-antrekk» som ville vekke oppsikt når han reiste til Vesten.

Ikke underskrift

Til eks-oberstløytnant Hellfried Weisz' bestemte avvisning av at han opererte med fingerte agent-kostnader for å berike seg selv, sier Viksveen:

- Det må være vanskelig å innrømme slike ting.

Bare føringsoffiserene kvitterte for penger som ble hevet på Stasis kassakontor. I bare få tilfeller er det kjent at agenter i Vesten skrev under på at de mottok penger.

Det er ikke funnet kvitteringer i Stasi-arkivene som bærer Viksveens eller «Lanze»s underskrift.