Stasi-sjef Erich Mielke død

Den tidligere sjefen for DDRs beryktede hemmelige politi Stasi, Erich Mielke, er død i en alder av 92 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mielke døde tidligere denne uken, men dødsfallet ble først gjort kjent i fredagsutgaven av avisen Berliner Kurier.

Folkeregisteret i Berlin bekreftet sent torsdag kveld at Mielke var død fire dager tidligere på et aldershjem i byen. Han vil trolig bli begravd 10. juni på en kirkegård i byen som er reservert for overbeviste sosialister, het det videre.

Som sjef for departementet for statssikkerhet - på folkemunne bare kjent som Stasi - var Mielke i årene fra 1957 til 1989 øverste ansvarlige for spion- og angivervesenet som gjennomsyret DDR. På det meste hadde Stasi 85.000 ansatte og mer enn 100.000 «uoffisielle medarbeidere» - såkalte iM'er.

I 1995, da Berlin-muren for lengst var falt og DDR og Vest-Tyskland forent til én stat, ble han dømt til seks års fengsel. Denne dommen hadde ironisk ikke noe med hans Stasi-virksomhet å gjøre, men gjalt drapene på to politimenn i Berlin i 1931 da Mielke var ung kommunist og kjempet mot nazistene.

Etter å ha sonet to av de seks årene, ble Mielke løslatt, og han levde senere tilbaketrukket i Berlin. Dårlig helse og angivelig senilitet reddet ham fra å bli stilt for retten og anklaget for drapsforsøk, brudd på menneskerettighetene, svindel, underslag og en rekke andre lovbrudd.

(NTB)